Lép a kormány Erasmus-ügyben

Lép a kormány Erasmus-ügyben

Orbán Viktor és Semjén Zsolt a parlament ülésén 2024. február 26-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Módosító javaslatot nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról (KEKVA) szóló törvényhez az Országgyűlésnek – vette észre a Hvg.hu. Ez a törvény szabályozza többek között a modellt váltott egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumainak és felügyelő-bizottságainak működését, vagyis azt, ami miatt az uniós miniszterekből álló Tanács – az Európai Bizottság javaslatára – közel két évvel ezelőtt elzárta a pénzcsapot a magyar egyetemek többsége előtt, kizárva ezzel a diákokat az Erasmus+ és a kutatókat a Horizont Európa programból.

A módosító több ponton is kiegészíti az eredeti törvényt, sajtóinformációk szerint erre azért is volt szükség, mert az Európai Bizottság és a kormány között továbbra is több ponton vita volt, például arról, hogy kik lehetnek tagok az egyetemi kuratóriumokban és felügyelőbizottságokban. Ezekből a miniszterek már tavaly februárban önként lemondtak, amit a törvény most elő is ír.

A szerdán benyújtott javaslat kimondja a kuratóriumi és felügyelő-bizottsági tagok megbízatása legfeljebb hat évre szól és egy alkalommal választhatók vagy jelölhetők ki újra. Kizárja emellett a körből többek között a politikai vezetőket és azokat, akik az alapítványi tisztség megszerzése előtti egy évben vezető politikai tisztségeket töltöttek be. Ezek között van a miniszterelnöki, a miniszteri, a miniszterelnök politikai igazgatói, nemzetbiztonsági főtanácsadói, az államtitkári, országgyűlési képviselői, a főpolgármesteri polgármesteri, kormány- és miniszteri biztosi poszt. Vagyis a törvény szerint Orbán Balázsnak, a miniszterelnök politikai igazgatójának is távoznia kell az MCC kuratóriumából. A lista folytatódik a törvényben meghatározott szakmai felsővezetőkkel és szakmai vezetőkkel, valamint köztisztviselőkkel is, így kiesnek például a kormányhivatalok és járási hivatalok vezetői is.

Ezentúl – feltéve, hogy a javaslatot elfogadja a parlament – vagyonnyilatkozatot kell majd tenniük az uniós támogatásban részesülő alapítványok tisztségviselőinek megbízatásuk kezdetekor és lejártakor is. Ha ezt elmulasztják, a bevallás pótlásáig nem gyakorolhatják a tisztségéből eredő jogaikat és az ezért járó fizetésüket sem vehetik fel. A benyújtott vagyonnyilatkozatok ellenőrzéséért az Integritás Hatóság felel.