Meghosszabbíthatják Czeglédy Gergő óbudai alpolgármester letartóztatását

Meghosszabbíthatják Czeglédy Gergő óbudai alpolgármester letartóztatását

A Városháza részlete Óbudán a Fő téren. (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Decemberig meghosszabbíthatják Óbuda alpolgármesterének előzetes letartóztatását – értesült a Magyar Nemzet. Az MSZP-s Czeglédy Gergő június óta van őrizetben, miután a nyomozó hatóság százmilliós vesztegetéssel gyanúsítja. 

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a korrupciós bűncselekmények miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen indult büntetőügyben az ügyészség kezdeményezte, hogy további két hónapig maradjon őrizetben. Augusztusban a polgármester, Kiss László is letartóztatásba került, és az ő őrizetét a bíróság már meghosszabbította december 16-ig. Az egykori MSZP-s majd DK-ba átlépett Kiss az önkormányzat alakuló ülését is a fogdából hívta össze, ott tette le az esküjét is, amelyben politikai indíttatásúnak minősítette az ellene zajló eljárást.

A vád szerint Kiss 2019-es polgármesterré választása után korrupciós hálót épített ki, amelyen belül megbízásokat adott baráti cégeknek, majd azok összegének egy részét visszakövetelte magának. Az ügy érdekessége, hogy az állítólagos „főnök”, a polgármester, a gyanú szerint 18 milliót tett zsebre, míg Czeglédyt eredetileg százmilliós tétellel gyanúsították. Tény, hogy Kiss László egyik korábbi munkatársa egyezséget kötött és ellene vallott, letartóztatásához két gyanúsított vallomása vezetett – mindketten olyan ügyben kötöttek vádalkut, amelyeknek a hivatalban történtekhez semmi közük nincs. Egyikük egy maximum 180 hónappal büntethető börtönt váltott ki 14 havira. 

Az ügy hátteréről itt írtunk bővebben.