Orbán pert nyert – a Kúria döntése alapjaiban érinti a sajtószabadságot

Orbán pert nyert – a Kúria döntése alapjaiban érinti a sajtószabadságot

Spar élelmiszerüzlet (Fotó: MTVA/Bizományosi: Lapis Renáta)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívül súlyos, a magyar sajtószabadságot alapjaiban veszélyeztető ítéletet hozott a Kúria annak a sajtópernek a felülvizsgálati tárgyalásán, amelyet a miniszterelnök indított a Pécsi Stop című lap ellen, amiért a médium szemlézte a Spar vezérigazgatójának egy osztrák lapban megjelent nyilatkozatát. A lap az Alkotmánybírósághoz, szükség esetén pedig a strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordul.

A hírről a Media1 számolt be, felidézve, hogy Orbán Viktor kormányfő tavasszal beperelt számos magyar szerkesztőséget, amiért azok idézték Hans Reisch, a Spar vezérigazgatójának az osztrák Lebensmittel Zeitung című élelmiszeri szaklapban megjelent nyilatkozatát. A vezérigazgató ebben arról is beszélt, hogy Orbán oligarchái miatt tőkét menekít ki Magyarországról, továbbá kijelentette, hogy „Orbán Viktor már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba.” Orbán Viktor arra hivatkozva indított eljárást, hogy a Spar vezérigazgatója valótlanságot állított. Emiatt perbe hívta az Economx.hu-t, az Indexet, a Klubrádiót, két pert is indított az rtl.hu ellen, perelte a 24.hu-t, a Magyar Narancsot, a Pécsi Stopot, a Hírklikket, a 444.hu-t.

A Pécsi Stop, több más laphoz hasonlóan, első- és másodfokon nyert, de a Kúrián elbukott. Az első- és másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék, majd a Pécsi Ítélőtábla a miniszterelnököt a perköltség megfizetésére kötelezte. Most azonban a Kúria kimondta, hogy a Pécsi Stop köteles helyreigazítás közölni a Spar vezérigazgatójának jogsértő szavai miatt. Kötelezte továbbá a Pécsi Stopot, hogy fizesse meg a teljes perköltséget és illetéket, illetve a felülvizsgálati eljáráshoz kapcsolódó költségeket. A Kúria szerint ugyanis a cikk hivatkozásával a Pécsi Stop is felelőssé vált Hans Reisch szavaiért, és mivel az interjúban szereplői állítások tényállítások, s nem tekinthetők a vezérigazgató véleményének, ezért a pécsi újságnak kellett volna bizonyítani azt, hogy valóban megtörtént az, amit a Spar-főnök állított. A Kúria szerint az sem változtat azon, hogy a megjelent állítások valóságtartalmát a Pécsi Stopnak kellett volna tudnia igazolnia, hogy a magyar lap egy osztrák laptól vette át az interjúban megjelent állításokat, a szerkesztői felelősséget viselnie kell. A Kúria szerint a sajtószabadság sem korlátozhatatlan jog, a sajtószabadság nem irányulhat mások személyiségi jogainak megsértésére, nem híresztelhet a sajtó valótlanságot.

Litresits András, a Pécsi Stop jogi képviseletét ellátó ügyvédi iroda vezetője a Media1-nek azt mondta: úgy vélik, a sajtószabadság intézményét sérti a Kúria ítélete. Álláspontja szerint a Pécsi Stop dolga és lehetősége ebben a helyzetben az volt, hogy pontosan szemlézze az osztrák lapban megjelent, közérdeklődésre számot tartó, a miniszterelnököt mint fontos közéleti tisztséget betöltő személyt érintő kijelentést, annak valóságtartalmának ellenőrzésére a lapnak nem volt, nem is lehetett módja. Hozzátette: ha a Kúria ítéletéből indulunk ki, akkor gyakorlatilag a magyar sajtó egészének működése is ellehetetlenül, információkat kell elhallgatnia. Éppen ezért, ha az Alkotmánybíróság is Orbán Viktornak ad igazat az ügyben, akkor a Pécsi Stop a strasbourgi Emberi Jogi Bíróságra viszi el az ügyet, amiért Magyarország nem biztosítja a szólásszabadsághoz, illetve sajtószabadsághoz fűződő jogokat.

A portál azt írja, hogy az első- és másodfokú ítéletet felülbíráló Kúria-határozat azért is nagy jelentőségű, mivel Orbán ügyvédjei már jelezték, hogy a miniszterelnök a többi médium elleni sajtóperben is felülvizsgálati kérelemmel fordul majd a Kúriához. E mostani ítélet alapján arra lehet számítani, hogy a Kúria az indokolását kiterjeszti a többi ügyre is. Így tehát nem csak a Pécsi Stop, de más, a kormányfő által perelt médiumoknak is jelentős perköltséget kell fizetniük.

Címkék: per, Spar, sajtószabadág