Másodfokon pert vesztett Orbán Viktor

Másodfokon pert vesztett Orbán Viktor

Orbán Viktor telefonál (Képernyőfelvétel: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor másodfokon vesztett a Klubrádió és az Index elleni sajtóperben – tudta meg a Media1. A miniszterelnök azért perelt be hónapokkal ezelőtt számos médiumot, mert szemlézték azt az interjút, amelyet a Spar vezetője egy ausztriai élelmiszeripari szaklapnak adott.

A Media1 szerint a perek azért indultak hónapokkal ezelőtt, mert ezen médiumok idézték Hans Reisch, a SPAR vezérigazgatójának a Lebensmittel Zeitung című lapban megjelent nyilatkozatát, melynek lényege az volt, hogy az osztrák Spar átalakította a működését, illetve Svájcba menekítette magyarországi vagyonának egy részét, mert a szemlék szerint így próbált védekezni az ellen, hogy az oligarchák megszerezzék. A kormányfő és Tiborcz István, a miniszterelnök veje is azt állítja, hogy ez hazugság, ilyen nem történt.

A bíróság szerint a Klubrádió és az Index is jogszerűen szemlézte a Spar vezérigazgatójának a Lebensmittel Zeitung című osztrák lapban megjelent állításait. A bíróság szerint ugyan tényállítások is voltak a Spar vezérigazgatójának szavaiban, de mivel egy külföldi laptól átvett, közérdeklődésre számot tartó, közszereplőt érintő sajtószemléről volt szó, a médiaszolgáltató dolga mindössze az volt, hogy az elhangzottakról korrekten tudósítson, a sajtószabadsághoz fűződő joguk és kötelességük volt ezt megtenni. A médiumok ráadásul megjelentették a kormányfő narratíváját is arról, hogy amit a Spar-főnök állít, az nem igaz. Az Index esetében már májusban született egy elsőfokú ítélet, ám a miniszterelnök fellebbezett, az ítélőtábla viszont helyben hagyta az ítéletet. A Klubrádió elsőfokon veszített, de jogorvoslathoz folyamodott, az ítélőtábla pedig úgy döntött, hogy a korábbi ítéletben a bíróság hibázott. „Orbán Viktort arra kötelezte a bíróság, hogy fizessen meg a Klubrádió Zrt.-nek 75 ezer forint perköltséget, míg az Index.hu esetében 150 ezer forint plusz áfa perköltséget. A miniszterelnöknek kell megfizetnie továbbá a bírósági fellebbezési illetéket a két ügyben” – írja a portál.

Címkék: Orbán Viktor, per, Spar