Vesztett volt iskolájával szemben Pankotai Lili – első fokon

Vesztett volt iskolájával szemben Pankotai Lili – első fokon

Pankotai Lili slammer a tanárok, diákok tüntetésén október 23-án

Fotó: ADOM Diákmozgalom Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pankotai Lili kedden első fokon elvesztette a volt iskolájával szemben indított pert – tudatta az őt képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). A szervezet szerint a Pécsi Törvényszék nem találta megalapozottnak azt, hogy a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát, azzal a hadjárattal, ami miatt a diák az érettségi évében kényszerült iskolaváltásra.

„A bíróság a politikai véleménynyilvánítást nagyon szűken értelmezte, és miután talált formális okot arra, ahogy az iskola Pankotai Lilivel bánt, azt már nem vizsgálta, hogy emellett volt-e szó zaklatásról. Ez az ítélet azért szomorú, mert nem szab annak gátat, hogy az iskolák elbátortalanítsák a diákjaikat a közéleti részvételtől” – nyilatkozta az ítélethirdetés után Zeller Judit, a TASZ jogásza.

A TASZ felidézte, hogy ügyfele 2022. október 23-án egy budapesti tüntetésen tiltakozott a közoktatás állapota ellen egy slam poetry előadásával, emiatt másnap az iskolája nyilvánosan elhatárolódott tőle. Hozzátették, „Pankotai Lili ezután a gimnáziumban folyamatos érzelmi nyomás alá került. Előfordult, hogy Lilit az osztályfőnöke kiküldte az óráról, illetve hogy a beszéd kapcsán kialakult helyzetre hivatkozva lemondta az esedékes osztálykirándulást. A legsúlyosabb eset pedig az volt, amikor az iskola igazgatója felmérést végzett a tanárok körében, hogy szeretnék-e a továbbiakban is tanítani a végzős diákot, majd közölte a lánnyal, hogy egy kivételével a tanárai a jövőben nem szeretnének vele együttműködni.”

Pankotai Lili a TASZ segítségével 2023-ban pert indított volt iskolája ellen. A bíróság nem találta megalapozottnak azt, hogy az iskola megsértette Pankotai Lili személyiségi jogát, a törvényszék álláspontja szerint nem történt jogsértés. Az ítélet többek között arra hivatkozott, hogy Pankotai Lili felszólalása nem volt egészében politikai vélemény, emiatt pedig nem élvezi a politikai véleményekre vonatkozó jogi védelmet. Az ítélet nem jogerős. A TASZ továbbra is kiáll Pankotai Lili mellett, és folytatja a jogi képviseletét.