Magyarországra utazott egy eljárás alá vont lengyel politikus

Magyarországra utazott egy eljárás alá vont lengyel politikus

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnökének és Jarosław Kaczynski, a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökének, Lengyelország miniszterelnök-helyettesének találkozója Varsóban 2021. június 30-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyel lapok szerint Magyarországra utazott egy volt lengyel miniszterhelyettes, akit szervezett bűnözői csoportban való részvétellel vádolnak – írta meg a 444.

Mint írták, Marcin Romanowskiról van szó, aki a 2023-as parlamenti választáson elbukott, Orbán Viktorral szövetséges PiS vezette kormány miniszterhelyettese volt, aki a korábbi koalíciós partner Szuverén Lengyelország politikusa. Még nyáron őrizetbe vették, 11 bűncselekménnyel gyanúsították meg, a vádhatóság szerint az állami vagyonban „nagymértékű kárt okozó szervezett bűnözői csoportban” való részvételért, de pár nap után elengedték, azonban a vizsgálat nem zárult le

„A képviselő nem jelent meg az idézésre, védője pedig írásbeli mentesítést küldött a távolmaradásra, jelezve, hogy a távollét oka egy előre tervezett hosszabb külföldi utazás volt” – írta a Do Rzeczy. A lapnak a politikus ügyvédje annyit mondott, hogy Romanowskinak „előre megtervezett útja volt”, amit dokumentumokkal is igazolt a vádhatóságnak. A lap szerint a politikus magyarországi útja „tudományos tevékenységhez kapcsolódott”. Hozzátették, hogy az ügyészség vizsgálja, hogy a távolmaradásnak ez az indoklása megfelelt-e a büntetőeljárási törvénykönyvnek.

A TVN24 szerint a politikus, bár azt hangoztatta, hogy együttműködik az eljárásban a vádhatósággal, „amíg csak tehette, mentelmi joga mögé bújva védte magát”, és kerülte azt, hogy szembe kelljen néznie a vádakkal, azokra magyarázatot kelljen adnia. „Mint látjuk, ezen az úton halad tovább” a Magyarországra távozásával is, tették hozzá. A Wyborcza szerint ha a főügyész úgy ítéli meg, hogy Romanowski megalapozatlan indokkal mentette ki magát a meghallgatás alól, akár őrizetbe is vehetik. Azt egyetlen lapnak sem sikerült megtudnia, hogy a politikus várhatóan meddig marad Magyarországon – tette hozzá a 444.

Azt még júniusban nyomozta ki a VSquare, hogy Daniel Obajtek, az Orlen lengyel olajipari cég volt vezérigazgatója egy Andrássy úti luxuslakásban bujkált.