Különösen fontos, hogy az áldozatok ne veszítsenek el minden kapaszkodót, amit addigi életük nyújtott

Különösen fontos, hogy az áldozatok ne veszítsenek el minden kapaszkodót, amit addigi életük nyújtott

(Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata precedens értékű kezdeményezést indított el a párkapcsolati és családon belüli erőszak áldozatainak megsegítésére. Az önkormányzat és civil szervezetek, köztük a NANE és a Patent Egyesület, közösen dolgoznak azon, hogy az üresen álló önkormányzati lakások krízislakásokká alakuljanak, és biztonságos menedéket nyújtsanak azoknak a nőknek és családoknak, akik súlyos bántalmazás áldozatai lettek. A projektről az alpolgármesterrel és a szakmai partnerek képviselőivel beszélgettünk.

A kezdeményezés nem csupán egy helyi probléma megoldására törekszik, hanem országos szinten is hiánypótló lehetőséget teremt a családon belüli erőszak áldozatainak – mondja Turgonyi Dániel, Óbuda-Békásmegyer eddigi alpolgármestere, majd hozzáteszi: a krízislakások projektje a 2022-ben elindított áldozatsegítő programba illeszkedik bele. Ennek alapvető célja a családon belüli erőszak áldozatainak támogatása, valamint a velük foglalkozó szakemberek és a szélesebb közönség tájékoztatása. A program kiszélesítése több hónapos előkészítés után vált valósággá, amely során a szakmai partnerek – mint az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ, a Nők a Nőkért Egyesület (NANE) és a Patent Egyesület – bevonásával dolgoztak azon, hogy hatékony megoldást találjanak a lakhatási problémára. Ezzel a már létező program egy új pillért kapott.

Beszélgetésünk során a politikus rámutatott, hogy a magyarországi krízisotthonok kapacitáshiánya is indokolttá tette a program elindítását. Ennek részeként nyújtották be pályázatukat a Fővárosi Szociális Alaphoz, hogy forrást biztosítsanak a projekt megvalósításához. A kiindulópont három felújításra szoruló önkormányzati ingatlan volt, amelyeket krízislakásokká alakítanak. A munka várhatóan 2024 végére készül el, így a rászorulók remélhetőleg már a karácsonyi ünnepekre beköltözhetnek. A krízislakásokban élők hat hónapig maradhatnak, de a lakhatás időtartama további hat hónappal meghosszabbítható, ha szükséges. – Ezek a lakások nem krízisközpontként vagy védett házként működnek, hanem olyan átmeneti lehetőséget kínálnak, ahol az áldozatok biztonságos környezetben építhetik újra az életüket. A cél az, hogy a beköltözőknek ne kelljen kiszakadniuk a meglévő kapcsolatrendszereikből, munkahelyükről, illetve az iskolai, óvodai közösségeikből. Az ilyen helyzetekben ugyanis különösen fontos, hogy az áldozatok ne veszítsenek el minden kapaszkodót, amit addigi életük nyújtott. Ezért a helyi lakhatás nagy segítség lehet – mondja Dés Fanni, a NANE önkormányzati érdekképviseletért felelős munkatársa.

A III. kerületi projekt megoldást kínálna a hazai ellátórendszer hiányosságai jelentette problémára is. Magyarországon jelenleg számos helyen működnek védett házak, amelyek átmeneti menedéket nyújtanak a családon belüli erőszak elől menekülők számára. Ezek az intézmények azonban gyakran csak néhány hónapos elhelyezést biztosítanak, és a szolgáltatásaik nem elegendők ahhoz, hogy az áldozatok újrakezdhessék az életüket. – Szükség van olyan lakhatási lehetőségekre, amelyek nemcsak biztonságot nyújtanak, hanem támogatják is a társadalmi visszailleszkedést – vélik a Patent Egyesület szakemberei. A projekt keretében kialakított lakások mellett így egy komplex szolgáltatási rendszert is létrehoznak, amely mentálhigiénés, jogi és társadalmi támogatást biztosít az érintetteknek. Ez a megközelítés segíti a lakókat abban, hogy ne csupán fizikailag, hanem lelkileg és egzisztenciálisan is újraépítsék életüket. A krízislakásokba kerülők kiválasztásában helyi segítő szervezetek és védett házak munkatársai vesznek részt. A programban egy mentori csoport kíséri végig az áldozatokat, amely helyi segítő szakemberekből áll, feladatuk, hogy folyamatos támogatást nyújtsanak a beköltözőknek. A szakemberek ambiciózus célt tűztek ki maguk elé: szeretnék elérni, hogy a program végére a pártfogoltak stabil lakhatással, biztos munkahellyel, valamint olyan mentális és érzelmi állapottal rendelkezzenek, amely lehetővé teszi az önálló életvitelt. – A program sikere szempontjából elengedhetetlen, hogy ne csak rövid távú megoldásokat kínáljunk, hanem hosszú távú stabilitást is biztosítsunk az áldozatok számára – fogalmaz Turgonyi Dániel. Ez utóbbit az is segítheti, hogy a programban részt vevő mentorok a kilépést követően is kapcsolatban maradnak az ügyfelekkel. A kerület ezen túlmenően lehetőséget biztosít arra is, hogy az érintettek később önkormányzati lakás bérlőivé váljanak.

Jelenleg – a lakások felújításával párhuzamosan – speciális képzéseket tartanak a résztvevő szociális munkások, rendőrök és jogi szakértők számára. A NANE és a Patent Egyesület közreműködésével ezek a szakemberek mélyreható ismereteket szereznek a családon belüli erőszak áldozatainak helyzetéről, és elsajátítják, hogyan nyújtsanak hatékony segítséget az érintetteknek. A szakmai felkészítés kulcsfontosságú, hiszen a bántalmazásokat elszenvedő személyekkel foglalkozó munkatársak megfelelő támogatása nélkül a program nem lenne képes hosszú távú sikereket elérni, és hozzájárulni ahhoz, hogy az érintettek új életet kezdjenek.

– Minden hasonló program elképesztően fontos, Magyarországon nagy szükség van olyan szolgáltatásokra, amelyek a családon belüli erőszak áldozatait nemcsak védett helyen, hanem otthonos, stabil környezetben támogatják – teszi hozzá Dés Fanni. Az önkormányzat és partnerei is bíznak abban, hogy az általuk elindított kezdeményezés országos szinten is jelentős hatást gyakorolhat, és követendő példává válhat más önkormányzatok számára. A családon belüli erőszak áldozatainak támogatása ugyanis nem csupán egyéni sorsok megsegítését jelenti, hanem a társadalom egészére is pozitív hatással lehet. – Elkezdtünk dolgozni nemzetközi kapcsolatok kialakításán is: több ország nagykövete érdeklődését fejezte ki a programunk iránt, amelyet tapasztalataikkal, sőt akár pénzügyileg is szívesen támogatnának – összegez Turgonyi Dániel. A téma és a projekt fontosságát jól mutatja, hogy az előkészítés során az alpolgármester és a civil szervezetek munkatársai is több érintett óbudai lakossal beszélgettek, és ezen találkozások alapján sajnos nagy igény mutatkozik a kerületben a krízislakásokra.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/38. számában, a Budai Hangban jelent meg szeptember 20-án.