„A börtön ablakába soha nem süt be a nap” – így alakult meg az óbudai képviselő-testület

„A börtön ablakába soha nem süt be a nap” – így alakult meg az óbudai képviselő-testület

Az óbudai képviselő-testület alakuló ülése (Fotó: Hutter Marianna / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szürreális jelenettel indult a Kiss László letartóztatott polgármester hiányában megalakuló óbudai képviselő-testület első ülése. Miközben a képviselők bent felálltak a Himnuszra, kintről „A börtön ablakába soha nem süt be a Nap” című dal hallatszott be. A zenét négy tüntető játszotta le, akik egy „Elég a Kiss László-féle DK-s korrupcióból” feliratú molinót tartottak a Polgármesteri Hivatal épülete előtt – utalva arra, hogy Kisst korrupciógyanús üggyel hozták összefüggésbe. Az ügyészség szerint mellette korábbi alpolgármestere, a júniusban szintén képviselőnek megválasztott szocialista Czeglédy Gergő is érintett, így ő sem tudott eljönni az ülésre, ő is előzetesben van.

Nem ez volt az egyetlen rendhagyó elem, Kiss László távollétében csak felolvastatni tudott egy általa írt esküt, amelyben többek közt leszögezte: korábbi eskühöz hű voltam, törvénytelenséget el nem követett.

– Jelen eljárás illeszkedik a jelenlegi főpolgármester ellen konstruált, ú.n.„városháza ügyhöz”, a célja a főpolgármester, velem együtt két budai és három pesti kerületi polgármester gyengítése, zsarolhatóvá tétele és esetleges büntetőjogi felelősségre vonása hamis vallomások és a közvélemény manipulációja által – vélte. 

A polgármesteri esküt bírálta a fideszes Puskás Péter, szerinte „szánalmas az egész, ami itt folyik”, és az ilyen nyilatkozatok felolvasásával az egész III. kerületi önkormányzatot becstelenítik meg”. 

– Kikérjük magunknak, hogy az alakuló ülést politikai performanszra használják – tette hozzá, s ironikusan azzal gratulált az érintetteknek, hogy beírták magukat Óbuda történelmébe. Egyébként, miután a kerületvezető nem tudott jelen lenni az ülésen, helyette a korelnök, Ujfalvi István vezette azt le. Az ülésen az MKKP-s Budai Sándor arról beszélt, „kínos, hogy a fél ország azért figyel minket, mert még az sem volt biztos, hogy meg tudunk alakulni”. Az viszont ezzel szemben biztos, hogy az esemény kiemelt sajtóérdeklődés mellett zajlott, több újságírónak szék se jutott – ami nem volt nehéz, mert nem túl sok ülőhelyet biztosítottak – , így a földről ülve tudósítottak és kordonok mögött kellett tartózkodniuk. 

Ami a testület összetételét illeti, az a polgármesterrel együtt 23 főből áll. A kerületben közösen indult a DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik, és meg is nyerték mind a 16 egyéni választókerületet. Listáról ugyanakkor bejutott három fideszes, két kutyapártos és egy Mi Hazánk-os képviselő is. Ugyanakkor a Momentum és a Párbeszéd deklarálta, hogy nekik semmi közük a felmerült korrupciós ügyekhez, inkább külön frakciót alakított a többiektől, Haladó és Zöld Óbudáért néven.

A megalakuláson túl az ülésen megválasztották az alpolgármestereket is. Ebben a Fidesz nem vett részt, illetve jelezte, hogy ha az alpolgármesterek nem fogják elvégezni a munkájukat, kezdeményezik az eltávolításukat. Végül Béres Andrást (Párbeszéd), Őri Lászlót (MSZP), Zábó Attilát (DK) és Burján Ferencet (LMP) választották meg alpolgármestereknek. Béres kinevezését a Fidesz és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) is bírálta. A kutyapártos Budai Sándor azt vetette a részben az önkormányzat átláthatóságáért felelős Béres szemére, hogy olyan információk keringenek róla, hogy korábban adócsalási ügye volt. Béres ezt szemen szedett hazugságnak nevezte, és azt üzente Budainak, hogy ne a kormánypárti Pesti Srácokból tájékozódjon. A politikusnak a Fidesz is fölemlegette, hogy Béres a cikkben elismerte: fél évet ült korábban előzetesben. Béres erre válaszul úgy fogalmazott, „konstruált ügyben” indítottak ellene eljárást, amit egy hónap után ejtettek, ez ráadásul több mint 20 éve volt, a Pesti Srácok róla készített anyaga pedig hazugságra épült. A fideszes Puskás Péter az óbudai önkormányzat átláthatóságát azzal is kritizálta, hogy korábban bekérte az összes önkormányzati cégtől a szerződéseiket, és az egyik cég azt válaszolta neki, hogy azokat csak akkor adják ki, ha 3 vagy 5 millió forintot fizet értük. Béres szerint ilyen többé nem fordulhat elő, de ő – tette hozzá – erről csak most hallott először, szerinte valószínűleg azért, mert a szerződéskikérésből eddig nem csinált ügyet a Fidesz.  Béres egyébként szeretné, ha a kerület minden szerződést könnyen kereshetővé tenne, továbbá azt is, ha csatlakoznának az Ez a minimum! nevű antikorrupciós programhoz. 

Szintén vitát váltott ki, hogy az új testület két tanácsnokot is kinevezett. A fideszes Puskás Péter szerint nekik semmilyen döntési joguk nem lesz, miközben a tiszteletdíjuk hozzávetőlegesen bruttó egymillió forint. Az MKKP-s Budai Sándor azt mondta, önmagában támogatják, hogy legyenek tanácsnokok, de azzal ők sem értenek egyet, hogy ilyen sokat keressenek, más kerületekben ennek csak a töredékét kapják. Miután fizetésük a minimálbérhez kötött, annak következő emelése után például már többet fognak keresni, mint a polgármester. A fenntartások ellenére egyébként megszavazta a testület többsége a tanácsnokokat és a fizetésüket is.  

A Kutya Párt szerint is új választás kellett volna

 

A testületi ülés után a kutyapártos Budai Sándor azt nyilatkozta a Magyar Hangnak: álláspontja szerint illegitim módon alakult meg a közgyűlés, ők inkább új választás kiírását szorgalmazták volna. A polgármester ügyével kapcsolatban hangsúlyozta, az ártatlanság vélelme fennáll, de az arra a kérdésre vonatkozik, hogy ő maga kapott-e pénzt a zsebébe vagy sem. Ettől függetlenül az MKKP már korábban beszámolt arról, hogy szerintük túlárazott szerződéseket kötött az önkormányzat, vagyis a helyzet ezekben az esetekben szerinte „egyértelmű”. Béres András alpolgármesterré választásáról azt mondta, „ha valakiről egy ilyen ügy felmerült, mikor az önkormányzat ilyen helyzetben van, tényleg őt kell megválasztani?”. Elmondta azt is, a Kutya Pártnak az önkormányzat vezetése felajánlotta az átláthatósági tanácsnoki pozíciót, de ezt ők azért nem fogadták el, mert adott esetben „a lopást nem tudnák megakadályozni, csak felhívni rá a figyelmet”, cserébe viszont őket hibáztathatták volna, ha történik valamilyen korrupciós ügy. Budai Sándor bírálta azt is, hogy szerinte a Momentum csak színleg határolódott el a DK-MSZP-LMP frakciójától. Mint felhívta a figyelmet, a korábbi alpolgármesterként bruttó 3,6 millió forintos végkielégítést kapó momentumos Turgonyi Dániel lett az egyik tanácsnok, amivel bruttó 1 millió forintot fog keresni, ezen felül képviselői díjat is fog kapni. Budai Sándor szerint erre azért volt szükség, hogy a Momentum továbbra is biztosítsa a többséget, hiszen a momentumos képviselőknek jutott két bizottsági elnöki hely, illetve egy elnökhelyettesi is. És hogy hogyan tovább? Azt szerinte egyelőre nem tudja senki, ők ügyek mentén kívánnak dolgozni, és bíznak abban, hogy a nyilvánosság erejével tudnak pozitív hatást gyakorolni az önkormányzat működésére. Például a következő ülésre átláthatósági csomagot kívánnak beterjeszteni. 

Címkék: Óbuda, Kiss László