Mélyponton az MNB tartaléka

Mélyponton az MNB tartaléka

(Fotó: Jingming Pan / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Historikusan magas, éves szinten azonban alacsony szinten, euróban számolva 46 milliárdon állt a jegybank nemzetközi tartalékállománya szeptember végén. Pedig az aranytartalék mértékét, a miniszterelnök útmutatását követve, nemrégiben 110 tonnára emelték, a fémkészlet értéke így 8,4 milliárd euróra nőtt – áll a HVG.hu elemzésében.

Szeptember végén 46,021 milliárd eurón állt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemzetközi tartalékállománya – derül ki a friss adatokból. Ez éves mélypontot jelent, csak június végén volt hasonlóan alacsony (46,3 milliárd euró) a tartalékállomány, amely idén 47 milliárd euró körül mozog. Historikusan ugyanakkor még az éves mélypont is magasnak tekinthető, tavaly 39-40 milliárd euró körül alakult a nemzetközi tartalék. 

A lap szerint az euróban számolt tartalék csökkenése mögött alighanem árfolyamhatások is húzódnak, dollárban számolva a szint 51,57 milliárd, ez az idei év első kilenc hónapját tekintve a harmadik legmagasabb érték. A tartalékon belül jelentősen nőtt az arany állománya, az augusztus végi 6,9 milliárd euróról 8,4 milliárdra. Vagyis a jelek szerint az MNB szeptemberben hajtotta végre az aranytartalék szintjének emelését 94,5 tonnáról 110 tonnára. Piaci áron számolva a 110 tonna arany értéke megfelel a jegybank által könyvelt 8,4 milliárd eurónak.

A lap úgy véli, az aranytartalék Orbán Viktor miniszterelnök szívügye, az MNB 2018-ban az ő „stratégiai tanácsára” fogott bele a tartalék növelésébe és a fizikai készlet hazaszállításába. A kormányfő 2021 közepén megtekintette a fémkészletet, és azt nyilatkozta: „ahhoz, hogy az embereknek legyen pénzük, arra van szükség, hogy a pénznek legyen értéke, a pénz értékét pedig három dolog garantálja: az arany, a jegybank és a kormány”. E ponton a Kovács Gábor által jegyzett cikk emlékeztet arra, hogy a modern pénz mögött nem áll aranyfedezet, egy ország aranytartalékának megléte és a tartalék szintje semmilyen módon nem áll összefüggésben az ország devizájának „értékével”. 

Címkék: Orbán Viktor, arany, MNB