Ukrajnáért adta életét a Putyin-ellenes aktivista

Ukrajnáért adta életét a Putyin-ellenes aktivista

Ildar Dadin. (Forrás: Ildar Dadin Facebook-oldala) 

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

42 éves korában meghalt Ildar Dadin orosz ellenzéki aktivista, miután a Szabadságot Oroszországnak Légió támadás alá került az északkelet-ukrajnai Harkiv régióban. 

Dadin barátja, Ilja Ponomarjov a BBC-nek azt mondta, biztos benne, hogy az aktivista meghalt, a lap egy másik forrása szerint pedig többen megerősítették Dadin halálhírét a harcostársai közül.

A Telex emlékeztet: Ildar Dadin egy évtizede vált ismertté Oroszországban arról, hogy az egyre erősödő politikai elnyomás ellenére kitartóan részt vett a békés tiltakozások szervezésében. Ő volt az első olyan személy, aki ellen vádat emeltek egy 2014-ben bevezetett törvény miatt – a törvény bűncselekménynek minősítette a tüntetésekre vonatkozó, egyre szigorúbb szabályok megsértését. Dadin esetében ez azt jelentette, hogy Moszkva utcáin állt egy transzparenssel. A törvényt – a precedens miatt – Dadin-törvénynek nevezték el. Az eljárás következményeként az aktivistát két és fél év börtönre ítélték, mire Dadin éhségsztrájkba kezdett a börtönben. A BBC cikke szerint a börtönőrök megkínozták, hogy felhagyjon a sztrájkkal.

A BBC újságírója akkor is kapcsolatban volt Dadinnal, amikor csatlakozott az Ukrajnáért harcoló orosz önkéntesekből álló zászlóaljhoz. „Az agresszió, a tömeggyilkosság, a kínzás, a nemi erőszak és a fosztogatás” – ezek miatt, ezek ellen ragadott fegyvert Dadin, aki személyes felelősséget érzett az orosz-ukrán háború miatt. Erre érvként azt hozta fel, hogy ő és orosz társai nem tudták megállítani Vlagyimir Putyint, hagyták magukat elriasztani az utcáról a rendőri erőszak és a börtön fenyegetése miatt.

Dadin a Szabadságot Oroszországnak Légióban szolgált, az orosz hadsereg egyik századából alakult katonai egységben, akik önként átálltak az ukrán oldalra.

Címkék: Putyin, oroszország, Dadin