Netanjahu: Macron és más nyugati vezetők, szégyelljék magukat!

Netanjahu: Macron és más nyugati vezetők, szégyelljék magukat!

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő Joe Bidennel egyeztet telefonon, miután iráni drónok és rakéták támadták Izraelt 2024. április 14-én hajnalban (Fotó: Izraeli kormányfői hivatal/X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Miközben Izrael az Irán vezette barbár erőkkel harcol, minden civilizált országnak mellé kellene állnia. Macron elnök és más nyugati vezetők azonban fegyverembargót követelnek Izrael ellen. Szégyelljék magukat” – jelentette ki Benjamin Netanjahu, akit a Guardian idéz

Netanjahu felháborodását Emmanuel Macron francia elnöknek az a nyilatkozata váltotta ki, amely szerint le kellene állítani azokat az Izraelnek szánt fegyverszállítmányokat, amelyek a Gázában vívott háborújában segítik. A francia elnök ezzel valójában Washingtonnak üzent, hiszen a franciák ilyen fegyvereket nem szállítanak Izraelnek. Igaz, az is hozzá tartozhat mindehhez, hogy Izrael elutasította azt a 21 napra szóló tűzszüneti tervet, amit korábban a franciák az amerikaiakkal együttműködésben tettek le az asztalra. 

Libanon hagyományosan jó francia kapcsolatokkal rendelkezik, ezért is fontos Macron számára, hogy az országból ne legyen egy újabb Gázai övezet. Macron bejelentette az is, hogy nemzetközi konferenciát hív össze Libanon segélyezésére és azt is szeretné elérni, hogy libanoni kormánycsapatok biztosítsák az ország Izraellel közös határát.

A francia államfő kijelentéseit üdvözölte a libanoni kormány, Egyiptom, Katar és a Palesztin Hatóság is.

Címkék: Macron, Netanjjahu