A baby boomer generáció tovább él, de betegebb az elődeinél

A baby boomer generáció tovább él, de betegebb az elődeinél

Tüdőszűrésen (MTI Fotó: Vajda János)

Fotó: Vajda János

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhízás, 2-es típusú cukorbetegség, rák, szívbetegség – ezek a betegségek egyre fiatalabb korban érik utol az embereket. Egy friss tanulmány szerint, amelyet a Guardian nyomán a 444.hu közölt, bár a baby boomer generáció tagjai tovább élnek, rosszabb az egészségi állapotuk, mint a korábbi generációk tagjainak ugyanebben a korban. Annak ellenére is, hogy rengeteget fejlődött az orvostudomány és hogy az egészséges életmód szempontjából is sokan tudatosabbak.

A tanulmány szerint a hatvanas éveikben járó emberek nagyobb valószínűséggel küzdenek súlyos egészség problémákkal, mint a második világháború előtt vagy alatt született emberek ugyanebben a korban. A tanulmány vezető szerzője, Laura Gimeno szerint „generációs egészségügyi sodródás” figyelhető meg, és a fiatalabb generációk egészségi állapota általában rosszabb, mint az előző generációké volt ugyanabban az életkorban.

Több mint százezer 50 év feletti ember egészségügyi adatait elemezték 2004 és 2018 között az Egyesült Államokban és Európában. Azt figyelték meg, hogy az 1936 és 1945 között és az 1955 és 1959 között születetteket összehasonlítva nőtt a krónikus betegségek aránya.

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulása azonos mértékben emelkedett Európában és az Egyesült Államokban is, a rák, a szívproblémák és a magas koleszterinszint viszont Európában nőtt nagyobb mértékben. A baby boomer generációhoz tartozók között másfélszer nagyobb valószínűséggel fordultak elő ezek a problémák, mint azonos korú elődeiknél.