New York Times-felmérés: Kamala Harris 3 százalékkal vezet

New York Times-felmérés: Kamala Harris 3 százalékkal vezet

Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje a Michigan állambeli Redford Townshipben tartott kampánygyűlésére érkezik 2024. október 4-én (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szeptemberben, az első – és minden jel szerint egyetlen – elnökjelölti vita előtt egy New York Times/Siena felmérés 47-47 százalékos eredményt mutatott Kamala Harris és Donald Trump között. Ez egy hónap alatt megváltozott, így most már a demokrata jelölt vezet – igaz, csekély, 3 százalékpontos előnnyel (49–46) – a republikánus vetélytársa előtt.

A változás annak köszönhető, hogy Harris azóta növelte támogatottságát az idősebb szavazók körében, sőt kezdett teret nyerni a republikánusok között is: 9 százalékuk mondta, hogy rá fog szavazni (szeptemberben csak 5 százalék volt ez az arány). Az is érdekes, hogy a választok közül többen tartják (46 százalék) Harrist a változás emberének, mint Trumpot (44 százalék) – ez korábban pont fordítva volt. A republikánus jelölt erőssége, hogy a férfi szavazók körében 11 ponttal vezet, és többen bíznak abban, hogy jobban kezeli a gazdaságot, mint vetélytársa.

Bár országos szinten a verseny továbbra is szoros, a választás a csatatér államokban fog eldőlni. Ahogy közeledünk a november 4-i választás napjához, egyre zsugorodik a bizonytalanok aránya: a szeptember eleji 20 százalékról 17 százalékra csökkent.