Az OLAF előtt a kastélytörvény

Az OLAF előtt a kastélytörvény

Lázár János építési és közlekedési miniszter beszédet mond a felújított tiszadobi Andrássy-kastély átadásán 2023. december 7-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Fotó: Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A DK-s Molnár Csaba feljelentése nyomán az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) megvizsgálja a Lázár János és Orbán Viktor nevéhez fűződő kastélytörvény ügyét. Ezt a Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnöke jelentette be videós tartalomban, a Facebookon

Molnár Csaba ebben elmondta: alig két héttel a bejelentése után az Európai Csalás Elleni Hivatal vizsgálatot indított „Lázár és Orbán kastélymutyija” ügyében. Molnár azt a kérdést is felteszi: vajon mi lenne, ha ezt Polt Péter legfőbb ügyésznek kellene kivizsgálnia. Molnár szerint „a nagy semmi történne”.

Az OLAF-nál most még csak arról van szó, hogy a hivatal megnézi, felveti-e bűncselekmény gyanúját az, ami történt, és valóban ők-e az illetékesek az ügyben. Az OLAF eljárásrendje szerint ugyanis a hozzájuk beérkező információkat először elsődleges értékelésnek vetik alá. Eközben azt állapítják meg, hogy a hatáskörükbe tartozó ügyről van-e szó, és teljesülnek-e azok a feltételek, amelyek indokolttá teszik, hogy vizsgálatot indítsanak.

Emlékeztetőül: augusztus végével nyolc kastély megpályáztatásával megkezdődött a kastélytörvény végrehajtása. Ennek értelmében állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak, parkok, kertek, illetve az ezekhez tartozó ingóságok tulajdonjoga ingyen átruházható lesz magánszereplőknek. A kínált 48 olyan kastély közül többet EU-s és állami közpénzmilliárdokból újítottak fel az elmúlt években .