Az állam kiárusítja az utolsó szabad tihanyi partszakaszt is

Az állam kiárusítja az utolsó szabad tihanyi partszakaszt is

A Balaton Kapu terve.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Értékes tihanyi ingatlant bocsátott árverésre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., méghozzá a félsziget legutolsó, nagyobb összefüggő, beépítetlen részét a part mentén, amely a kiírás szerint „a település legnagyobb fejlesztési potenciállal rendelkező területe”.

A G7 azt írja, a terület a Tihanyi-félsziget déli részén található, méghozzá a Kenderföldek nevezetű településrészen. Egykor üdülőként működött, az aukciós kiírás szerint „fejlesztése hosszú távra meghatározó lesz Tihany életében, ezért kiemelt figyelmet igényel”. A helyi kompkikötő és strand közvetlen közelében fekszik, és védett is, mivel a területén az épületek körül koros és nagyméretű fákból álló, helyi szinten igen értékes park található.

Az ingatlan 25 hektáros, tíz felépítmény áll rajta, köztük üdülőház, étterem, konyha, még egy fedett tekepálya is. Az ingatlan azonban 17 éve használaton kívül áll, így ezeket jó eséllyel el kell bontani. Ingóság is akad ott, főként szobrok, de például egy üzemképtelen traktor is. A kikiáltási ár 5,23 milliárd forint. Az ingatlanra október 9-11. között lehet licitálni, de ezt csak az teheti meg, aki október 7-én estig befizeti az 1,3 milliárd forintos árverési biztosítékot.

A Kenderföldeken az elmúlt években több beruházás is indult. Ezekből két jelentősebb, többhektárnyi területet érintő építkezés borzolta fel a kedélyeket pár éve a helyiek és a városvezetés között: egy magánberuházás, a másik az önkormányzat projektje, a Balaton kapu volt. Utóbb hallani lehetett egy lakópark építéséről is – hamarosan kiderül, mit akar valójában az állam.