Továbbra is vényköteles lesz az esemény utáni tabletta

Továbbra is vényköteles lesz az esemény utáni tabletta

Rétvári Bence (Fotó: Rétvári Bence / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Készek-e felzárkózni az EU összes többi tagállamához, és eltörölni a 72 és 120 órás sürgősségi fogamzásgátló tabletták vénykötelességét?” – kérdezte Tordai Bence, a Párbeszéd frakcióvezetője Pintér Sándort. 

A belügyminiszter helyettese, Rétvári Bence válaszolt: szerinte a parlamentnek sok funkciója van, de nem hatáskörük eldönteni, hogy mi vényköteles és mi nem. „Egészségügyi szakmai kérdésekről nem politikusoknak, hanem egészségügyi szakembereknek kell vitáznia” – mondta. Hozzátette: Magyarországon megvannak a szakmai tagozatok, akik ezt a kérdést el tudják dönteni, a kormány az ő javaslatukat alkalmazza. „Az ő javaslatuk szerint ez egy olyan szer, ami mellett szükség van napi orvosi kontrollra, szükség van arra, hogy orvosok alkalmazzák, és nem javasolják a vény nélküliséget.”

Rétvári hibának tartja, hogy ezeknek az orvosoknak a véleményét, álláspontját bárki is felülírja, majd közölte: a kormány nem tervezi a szabályozás módosítását, elfogadja a szakmai tagozat álláspontját. „Erről továbbra is az orvosok vitatkozzanak, és ne a politikusok” – zárta válaszát a miniszterhelyettes.