Szijjártó Péter Szent Erzsébetre mutogat

Szijjártó Péter Szent Erzsébetre mutogat

A megérkezés történelmi pilanata. (Forrás: Sziijártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Ugyan most először jár magyar külügyminiszter Egyenlítői-Guineában, de a kapcsolataink a régmúltra nyúlnak vissza, hiszen a magyarok egyik legkedvesebb szentje, Árpád-házi Szent Erzsébet az ország fővárosának védőszentje.”

Ezt írja a Facebookon Szijjártó Péter magyar külügyminiszter, akiről megírtuk, hogy olyan helyre utazott, ahol eddig magyar külügyminiszter még nem járt, Egyenlítői-Guineába.

Ahogy azt a 444.hu írja, valóban, Egyenlítői-Guinea fővárosában és legrégebbi városában, Malabóban található a Szent Erzsébet-székesegyház, a római katolikus templom hivatalos felavatása 1916-ban volt. A székesegyház neogótikus építészeti stílusáról és a város fölé magasodó két 40 méter magas tornyáról híres, az ország legnagyobb keresztény templomaként tartják számon, és valóban Árpád-házi Szent Erzsébetről kapta a nevét.

Ahogy azt megírtuk, a hétvégén derült ki, hogy a kormány gazdasági és műszaki együttműködési megállapodást köt az Egyenlítői-guineai Köztársaság kormányával. Mint írtuk, az Egyenlítői-guineai Köztársaság egy diktatúra, amelyet 45 éve vezet Teodoro Obiang elnök, és a Transparency International szerint 2024-ben a világ egyik legkorruptabb országa volt.

A megállapodás megkötésére Orbán Viktor adott felhatalmazást a péntek esti Magyar Közlönyben kihirdetett határozatával, a szövegből az is kiderült, hogy mindez Szijjártó Péter külügyminiszter előterjesztésre történt. Orbán arra is felhatalmazta Szijjártót, hogy jelölje ki azokat, akik letárgyalják a megállapodást, amit a magyar külügyminiszternek – vagy az általa kijelölt embernek – kell aláírnia, de a végső tervezetet a kormány is megnézi.

Szijjártó Péter friss posztjában azt is elárulta: a kelet-afrikai országok gazdasági szervezetének központja is Egyenlítői-Guineában van, ahol „ma a gazdasági, energetikai, vízügyi és oktatási együttműködésről tárgyalunk.”