22 milliárdot fordított az állam a most kiírt kastélyokra

22 milliárdot fordított az állam a most kiírt kastélyokra

hanyag elegancia. Lázár János a felújított geszti Tisza-kastélyban (Forrás: Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztus végével, ahogy azt a Magyar Hang megírta, nyolc kastély megpályáztatásával megkezdődött a Lázár János egyik szívügyének számító kastélytörvény végrehajtása, amelynek értelmében állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak, parkok, kertek, illetve az ezekhez tartozó ingóságok tulajdonjoga ingyen átruházható lesz. A próbaévben nyolc nemrég felújított kastélyra írtak ki pályázatot, a bajnai Sándor–Metternich-kastélyra, a füzérradványi Károlyi-kastélyra, a nádasdladányi Nádasdy-kastélyra, a sümegi püspöki palotára, a szabadkígyósi Wenckheim-kastélyra, a tatai Esterházy-kastélyra, a dégi Festetics-kastélyra, valamint a majki kamalduli remeteségre és a hozzá kapcsolódó Esterházy-kastélyra. 

A Telex tényföltáró cikke szerint a kastélytörvény lényege, hogy az állam privatizációra kínál 48 olyan kastélyt, amelyek közül többet EU-s és állami közpénzmilliárdokból újítottak fel az elmúlt években, gyakran kormányközeli vállalkozók). Csak a most magánszereplőkhöz kerülő nyolc kastélyt közel 22 milliárd forintból újították fel a Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogramban, bár volt köztük olyan, ahol – írja a portál – a felújítás hagyott kívánnivalót maga után. 

A kalandos sorsú törvény végleges verziója szerint 48 kastély privatizációját készítik elő, s az új tulajdonosnak „a tulajdonszerzés ellenértékeként” vállalnia kell az ingatlan felújítását, karbantartását és üzemeltetését. A törvény kitér a dokumentációért fizetendő díjra is: azok, akik a mellékletben felsorolt kastélyok iránt érdeklődnek, kérelmenként 10 millió forintért vehetik meg a kapcsolódó dokumentációt, de helyi önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, valamint az egyházi jogi személy részére a díj mértéke egy forint. 

A Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogramot 2015-ben hirdette meg a kormány, miután Lázár még kancelláriaminiszterként kilobbizta az EU-s támogatást. Eredetileg 20 kastélyt és 19 várat kellett volna felújítani a program keretében 2020 végéig, a műemlék épületek rekonstrukciója azonban még decemberben sem fejeződött be, így a programot 2020 végén meghosszabbították. A kormány legfrissebb közlése szerint végül 60 milliárd forintból 30 műemlék (18 kastély, 12 vár) készült el. A sokszor milliárdos közbeszerzési eljárások nyertesei között gyakran bukkantak fel kormányközeli üzletemberek nevei. 2020-ban a 24.hu azt írta, a felújításokra addig kiírt 25 közbeszerzés közül legalább 13 esetben lehet kapcsolatot lelni kormányközeli szereplőkkel.

Címkék: kastély, Lázár