Hvg: járatritkításokra készül a MÁV a HÉV-eknél

Hvg: járatritkításokra készül a MÁV a HÉV-eknél

Szerelvények az óbudai HÉV vonalán (Fotó: Kiss László Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs elég működő szerelvény, amit forgalomba tudna állítani a HÉV-vonalakat a fővárostól 2016-ban átvevő állami cég, ezért a MÁV–HÉV Zrt. a jól bevált recepthez nyúlna, és ahogy tavaly év végén, most decemberben is jelentős járat- és kapacitáscsökkentéssel igyekezne úrrá lenni a helyzeten – értesült a Hvg.

Mint írták, a december közepén vagy legkésőbb jövő január elején érvénybe lépő új HÉV-menetrend tervezési folyamata már elkezdődött, és a birtokukba került dokumentumok, előkészítő anyagok szerint a helyzet hasonló az egy évvel ezelőttihez, csak még rosszabb. Hozzátették, az előkészítő anyagokban bevallják, hogy a jövőben „a rendelkezésre álló járműkapacitás a jelenlegihez képest 4 motorvonat egységgel kevesebb jármű napi forgalomba adását teszi lehetővé”. A tervezetben szerepel, hogy a ritkítás csúcsidőben a ráckevei H6-os HÉV-en 18 százalékos, a gödöllői H8-ason 13-23 százalékos, míg a csepeli H7-es vonalon 12 százalékos férőhelycsökkenést okozna. 2024 januárjától a H5-ös és a H6-os HÉV menetrendjét szűkítette a MÁV-HÉV. 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és Karácsony Gergely főpolgármester tavaly és most is tiltakozott a HVG információi szerint, de jogilag nem tehet mást, mint tudomásul veszi. A tervezési dokumentáció alapján a HVG úgy tudja, a kapacitáscsökkentés több esetben 70, sőt van, ahol 90 százalék feletti zsúfoltságot eredményezhet az érintett HÉV-vonalakon, miközben a BKK által alkalmazott tervezési irányelvek szerint a még ideálisnak mondható kihasználtsági mutató csúcsidőben maximum 70 százalékos. A Hvg mindehhez hozzátette, hogy a HÉV-vonalak állami átvétele óta a várt és ígért fejlesztések elmaradtak, a szolgáltatás színvonala viszont romlott. 

Címkék: HÉV, járatritkítás