Orbán Viktor az árakat már nem akarja leszorítani, de a rezsicsökkentést továbbra is védik

Orbán Viktor az árakat már nem akarja leszorítani, de a rezsicsökkentést továbbra is védik

Orbán Viktor (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány ellentmondásosan védi a rezsicsökkentést a kommunikációjában, miközben támadja a Tisza Pártot, amely láthatóan valóban a rezsicsökkentés ellen kíván kampányolni.

A miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli interjújában – amelyet a háromnapos geszti kormányülést követően adott – kijelentette: „Nem ígérhetem meg, hogy visszaszorítom az árakat, mert az tönkretenné a gazdaságot.” A kormányfő arról is beszélt, hogy az úgynevezett gazdasági hidegháború komoly veszélyt jelent Magyarország számára. Hangsúlyozta, hogy a kormány jelenleg a gazdasági semlegesség megteremtésén dolgozik, és a geszti kormányülésen is ezzel foglalkoztak. A miniszterelnök szerint minden támadás mögött az áll, hogy le akarják téríteni Magyarországot erről az útról. Ha a kormány helyesen cselekszik, jövőre 3-6 százalék közötti gazdasági növekedést érhetnek el, ami a jólét növekedéséhez és fizetésemelésekhez vezethet.

A kormány ismét merész célokat fogalmazott meg, többek között az egymillió forintos átlagbér elérését és a családi adókedvezmény növelését. Bár ezek az elképzelések nem keltettek nagy meglepetést, annál inkább figyelemfelkeltő volt a miniszterelnök azon kijelentése, hogy nem tudja csökkenteni az árakat, mert az árszabályozás a gazdaság összeomlásához vezetne. Ez a kijelentés tulajdonképpen egyfajta beismerés is, hiszen független szakértők már régóta figyelmeztetnek arra, hogy az árkorlátozások hosszú távon rendkívül károsak lehetnek a gazdaságra.

A kormány egyik legnagyobb árlenyomási intézkedése pedig pont a rezsicsökkentés, és ez úgy tűnik, hogy továbbra is kiemelt szerepet játszik a kormányzati kommunikációban és narratívában. Emlékezetes, hogy éppen egy évvel ezelőtt az Orbán-kormány egykori helyettes államtitkára, Holoda Attila azt nyilatkozta, hogy az elmúlt tíz év a lehetőségek elszalasztásának sorozata volt az energiapolitikát illetően. Ráadásul szerinte a kormány tudatosan megtévesztette a magyar lakosságot, ami hosszú távú és szinte helyrehozhatatlan nehézségeket okozott a társadalomban. Holoda Attila az Economx podcastban hangsúlyozta, hogy az embereket könnyű megtéveszteni, különösen, ha úgy érzik, hogy ez számukra előnyös helyzetet teremt.

Orbán Viktor péntek reggeli kijelentései és Gulyás Gergely kormányinfója után Németh Szilárd rezsibiztos gyorsan megvédte a rezsicsökkentést egy hosszabb közösségimédia-posztban, amelyet saját Facebook-oldalán tett közzé. A Magyar Nemzet azonnal szemlézte is a bejegyzést, amelyben azt igyekezett hangsúlyozni, hogy a rezsicsökkentés továbbra is védi a magyar embereket. Németh Szilárd szerint a magyar családok fűthetnek és világíthatnak a legolcsóbban egész Európában. Szerinte a csehek négyszeres, a lengyelek majdnem két és félszeres, a szlovákok kétszeres, míg a románok másfélszeres árat fizetnek az áramért a hazai árakhoz képest.

A rezsibiztos az adatokra hivatkozva arra a megállapításra jutott, hogy a 2022. augusztus 1-jén bevezetett rezsivédelmi döntés sikeres volt, mivel megóvta a magyar családokat a háború és az elhibázott brüsszeli szankciók által okozott energiaválság és az energiaár-robbanás veszélyes hatásaitól. Németh Szilárd azzal a kijelentéssel zárta a bejegyzését, hogy a háztartások évek óta Európa legbiztonságosabb energiaellátásában részesülnek a rezsicsökkentésnek köszönhetően, és Magyarország vásárlóerő-paritáson is Európa-bajnok. 

A bejegyzés megjelenésével egy időben a kormánymédia intenzíven foglalkozni kezdett Magyar Péter és a Tisza Párt politikusainak a rezsicsökkentés ellen tett lépéseivel és nyilatkozataival. Németh Szilárd és Gulyás Gergely is hangsúlyozták, hogy azok a baloldali politikusok, akik az elmúlt tizenkét évben „mindent összevissza hazudozva” folyamatosan támadták és meg akarták szüntetni a rezsicsökkentést, szintén élnek ezzel a kedvezménnyel, akárcsak Magyar Péterék. Németh Szilárd szerint ezért is „hiteltelen és álságos” a Tisza Párt amerikai és brüsszeli érdekeket szolgáló, árdrágító rezsipolitikája. A párt tagjairól azt a narratívát kezdték el terjeszteni, hogy ők a brüsszeli nagy energiacégek oldalán állnak. Egyre több cikkben és nyilatkozatban hangsúlyozzák, hogy Magyar Péter EP-képviselő, Gerzsenyi Gabriella nyilatkozatai után Lakos Eszter, a Tisza Párt másik képviselője is a rezsicsökkentés ellen szavazott az Európai Parlament ipari, kutatás- és energiaügyi szakbizottságában.

A Tisza Párt kommunikációjában pedig úgy tűnik, hogy a rezsicsökkentés elleni fellépés lesz fontos motívum. Pénteken Magyar Péter Facebookon közzétett bejegyzésében például azt írta, hogy a „Rogán-féle propaganda" évek óta azt próbálja elhitetni az emberekkel, hogy az olcsó gáz és villamosenergia előnyös, a Tisza Párt ebben a formában nem tudja támogatni a rezsicsökkentést. Szerinte az embereket nem arra nevelik, hogy környezettudatosak legyenek, és kevesebb fűtést használjanak, ezért elég volt a rezsicsökkentésből. Magyar Péter szerint piaci áron kell értékesíteni a gázt mind a vállalkozások, mind a lakosság számára, mert ha a a gáz ára emelkedik, az mindenkit arra ösztönöz, hogy csökkentse a fogyasztását. A politikus hozzátette, hogy míg az emberek hozzászoknak ehhez a helyzethez, lehetőség nyílhat a rezsicsökkentés következtében hátrányos helyzetbe került szolgáltatók ismételt feltőkésítésére. Szerinte a szolgáltatók nem tudják továbbra is megfizetni a rezsicsökkentés költségeit. 

Magyar Péter is merész kijelentést tett, miszerint, ha a Tisza Párt hatalomra jut, azonnal megszüntetik a rezsicsökkentést. Ha szükséges, személyesen is levelet fog küldeni erről az Európai Parlamentben ülő fő szövetségeseinek és Ursula von der Leyen asszonynak, az Európai Bizottság elnökének.