A közeljövőben lezárhatják az orosz határokat a mozgósítás elől menekülők előtt

A közeljövőben lezárhatják az orosz határokat a mozgósítás elől menekülők előtt

Nagy forgalom az orosz határon (Fotó: Khodorkovsky Communications Center/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az észak-oszétiai orosz belügyminiszter a Telegramon bejelentette, hogy az orosz hatóságok bizonyos határátkelőhelyekre a közeljövőben katonai ellenőrzőpontokat telepítenek, hogy erővel sorozzák be a hadserekbe azokat a férfiakat, akik a mozgósítás elől menekülve próbálják elhagyni az országot. Andrej Szergejev megjegyezte, hogy a Grúzia felé igyekvő személygépjármű-forgalom jelentősen megemelkedett.

A közösségi médiában már meg is jelentek a felvételek azokról a katonai járművekről, amelyek a határ felé tartanak, vélhetően az ellenőrzőpontok felállítása céljából. Eközben az orosz védelmi minisztérium tagadta azokat a híreszteléseket, miszerint az orosz hatóságok arra kérték Grúzia, Kazahsztán és a többi szomszédos országok kormányait, hogy toloncolják vissza a katonaköteles orosz férfiakat.

A kazah belügyminiszter bejelentette, hogy Kazahsztán csak azokat fogja visszatoloncolni, akik Kazahsztánban is büntetendő bűncselekményt követtek el, vagy pedig nemzetközi körözőlistán szerepelnek. Ugyanakkor az orosz kitoloncolási igényről szóló híreszteléseket nem cáfolta.

A közelgő határzárlatra készülve a lengyel és a bolgár kormány arra szólította fel a még Oroszországban tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal távozzanak. Ennek oka, hogy a várakozásaik szerint a határátkelés sokkal nehezebbé válik, amint a hatóságok életbe léptetik a zárlatot.