A magyar kormány amerikai lobbistája tízmillió forintért nem sok mindent csinált eddig

A magyar kormány amerikai lobbistája tízmillió forintért nem sok mindent csinált eddig

Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a 2017. május 25-i brüsszeli NATO-csúcs közös fotózkodásán (Fotó: Reuters/Jonathan Ernst)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Testépítő, szereti az uborkasalátát, a mákos bejglit és Donald Trumpot – ő az erdélyi zsidó családból származó David Reaboi, a magyar kormány legújabb lobbistája az Egyesült Államokban. A Közel-Kelettel foglalkozó nemzetbiztonsági szakértő saját magát „jobboldali Twitter-harcosként” jellemzi, s bár élénken érdeklődik Magyarország iránt, a Szabad Európa cikke szerint az említett harcosság a közéleti tevékenységében nem feltétlenül látszik meg, pedig ezért még pénzt is kap a magyar államtól, összesen 10 millió forintnak megfelelő dollárt.

A Szabad Európa októberben írta meg, hogy a washingtoni magyar nagykövetség 35 ezer dolláros (mintegy tízmillió forint) szerződést kötött David Reaboi Strategic Improvisation nevű kommunikációs cégével, hogy javítsa a magyar kormány amerikai megítélését. A szerződés szerint a lobbista ennek fejében kedvező médiamegjelenést biztosít Magyarország számára az Egyesült Államokban, szembeszáll a Magyarországot érintő negatív médiamegjelenésekkel, és hálózatot épít írókból és szakértőkből, és ezeket a kapcsolatokat arra használja fel, hogy magas rangú magyar kormányzati tisztségviselőknek interjúlehetőségeket teremt (legalább havonta öt interjú vagy publicisztika formájában). A megbízás a szeptember 25. és december 20. közötti időszakra szól.

A Szabad Európa szerette volna megtudni, mit alkotott ez idő alatt Reaboi, de sem tőle, sem a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól nem kaptak választ, maguktól pedig működésének nem sok nyomát fedezték fel.

A lobbista New Jerseyben született és nőtt fel. Szülei Erdélyből bevándorolt magyar zsidók, otthon magyarul beszéltek. Később rövid időt Magyarországon is eltöltött. 1998-ban diplomázott a washingtoni George Washington Egyetemen, ahol kelet-európai és orosz diplomáciatörténetet tanult. A 2001-es terrortámadások idején New Yorkban élt, és ez az élmény keltette az érdeklődését a Közel-Kelet és az iszlám radikalizmus iránt. Eleinte jobboldali think tankeknél tevékenykedett, majd az alt-right mozgalom zászlós hajóját, a Breitbart News-t alapító Andrew Breitbart munkatársaként dolgozott. Donald Trump elnökké választása után dolgozott az adminisztrációjában, majd konzervatív agytrösztöt alapított.

David Reaboi ellenzi a bevándorlást. Szerinte Európa példája bizonyítja, hogy a tömeges migráció mennyire káros, és ebből az Egyesült Államoknak is tanulnia kell. Véleménye szerint Magyarország mérete és nyelvi elszigeteltsége miatt különösen kitett a tömeges migráció okozta veszélynek. Orbán Viktor miniszterelnök pedig pontosan tisztában van ezzel a fenyegetéssel, és megpróbál tenni ellene, de épp ezzel vívta ki a baloldaliak és a neokoznervítívok ellenszenvét.

Az amerikai választások után, még december elején is több tweetben utalt arra, hogy Joe Biden csalással nyert. Szerinte amúgy a demokrata politikus a koronavírust is fegyverként fogja ellenfeleivel szemben használni. Sajátos nézeteivel a Twitteren is befutott Reaboi, míg 2019 januárjában 36 ezren követték, ma már több mint 120 ezren kíváncsiak arra, hogy mit posztol – naponta akár hatvanszor.

A Szabad Európa cikke kiemeli, Strategic Improvisation nevű cégének működését korábban felfüggesztette, és csak azt követően aktiválta újra a vállalkozást, hogy a magyar nagykövetséggel szerződést kötött. Vagyis ez azt is jelenti, hogy a magyar nagykövetség egy olyan céggel kötött tízmillió forintos szerződést, mely a szerződés aláírásának időpontjában minden bizonnyal inaktív volt.

Noha David Reaboi lobbistaként regisztrált, valószínűleg csak kommunikációs feladatokat lát el. Egyrészt maga is csak arról beszél, hogy a magyar kormány üzeneteit juttatja el amerikai konzervatívoknak. A kongresszusi érdekérvényesítést nem csak a koronavírus-járvány nehezíti meg, de az is, hogy mintegy 1800 kilométerre ér Washingtontól. David Reaboi eddig valószínűleg nem is dolgozott másnak, legalábbis mi nem találtuk nyomát, hogy korábban regisztrált volna lobbistaként.

A szerződés életbelépése óta eltelt két és fél hónapban mintegy 50 tweetben foglalkozott a magyar politikával, ami nem túl nagy szám, ha azt nézzük, hogy akár egyetlen nap is ennél többször posztol az oldalra – áll a Szabad Európa cikkében. – Ami ezekből kiderül, az az, hogy szerinte Magyarországot külföldről pénzelt baloldali globalisták támadják, amiért a kormány nem engedi „tönkretenni a nemzetét és a kultúráját” és ellenáll a baloldalnak a bevándorlás a patriotizmus és a „legextrémebb LMBT+” témákban. Megvédte például Orbán Viktor a Meseország Mindenki című mesekönyv kapcsán tett, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó kijelentését, és a nemváltozatást ellehetetlenítő törvénymódosítást is.

Többször is méltatta a kormány családbarát intézkedéseit, vagy hogy Magyarország kiáll az „üldözött keresztények” mellett a Közel-Keleten. Nagy lendülettel osztotta meg Orbán Viktor Soros György ellen intézet legutóbbi nyilatkozatát, hisz David Reaboi szerint a gonosz Soros arra akarja rávenni Joe Bident és az EU-t, hogy tegye tönkre Magyarországot és Reaboit.

A tízmillió forintért mindezeken felül még öt cikk megszületését is elősegítette, amelyek közül egy szerepel komoly, elfogadott médiumban: az Ozyn megjelent Varga Judit igazságügy-minisztert bemutató portré.

A Szabad Európa szerette volna megtudni, hogy mindezek után meghosszabbítják-e a lobbista szerződését, de erre sem kaptak választ.