A milliárdosok csak még gazdagabbak lettek tavaly

A milliárdosok csak még gazdagabbak lettek tavaly

Elon Musk 2019-ben (Fotó: Wikimedia/Steve Jurvetson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a koronavírus-járvány sokak életét jelentősen megnehezítette, az amerikai top milliárdosok csak még gazdagabbak lettek 2020-ban – írja egy ábrát is bemutatva a vagyongyarapodásokról a Telex.

A lista rekordere Elon Musk, aki 524 százalékos vagyongyarapodását könyvelhetett el, sőt, januárban időszakosan le is taszította Jeff Bezost az első helyről. Példátlan menetelése mögött a Tesla tőzsdei ralija áll, a cég részvényei 700 százalékot drágultak 2020-ban. De még a legalacsonyabb növekedési arányt felmutató Bill Gates vagyona is 23 százalékkal nagyobb volt decemberben, mint márciusban.

A lap megjegyzi, hogy a vagyon alatt nem halmokban álló készpénzre, széfekben őrzött aranyrudakra, vagy folyószámlán álló milliárdokra kell gondolni, hanem az összeg legnagyobb hányadát a milliárdosok által birtokolt cégek értéke teszi ki. Tehát a vagyonok a részvényárfolyamok értékváltozásával párhuzamosan nőnek ilyen dinamikusan.

A Mérce arról is beszámolt, hogy a legnagyobb vagyonnövekedés a technológia és egészségiparban volt, az ezekben a szektorokban utazó milliárdosok vagyona 41 illetve 36 százalékkal növekedett – ez tavaly április és július között 164,8 milliárd és 145,7 milliárd dollárnyi profitot hozott a két iparágban. A technológiaiparban a profitot elsősorban a mesterséges intelligenciához, az adatelemzéshez és a digitális lábnyomhoz köthető innovációk tették lehetővé.