40 fok feletti hőhullámtól szenved Dél-Európa

40 fok feletti hőhullámtól szenved Dél-Európa

Járókelők hűsítik magukat egy párásítónál a belvárosi Kossuth Lajos téren 2023. június 20-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az északi féltekén egyre több helyen kell számolni az extrém meleggel. Az amerikai Phoenixben 48 fok volt szombaton, de Magyarországon is „vörös kódot” rendeltek el szerdáig a hőség miatt.

Nem enyhül a hőhullám Dél-Európában, a mediterrán térség országaiban 40 Celsius-fok körüli hőmérsékletek uralkodnak, és ez az elkövetkező napokban is így lesz – írta összefoglaló előrejelzésében a BBC. Olaszországban, Spanyolországban és Görögországban már napok óta kánikula uralkodik. Az olasz egészségügyi minisztérium vörös riasztást adott ki 16 városra, köztük Rómára, Bolognára és Firenzére a hétvégére. A hőhullám várhatóan a jövő héten is folytatódik, az olasz sajtó szerint Szardínián 48 Celsius-fok is lehet.

Az elmúlt napokban Görögországban is 40 Celsius-fokos vagy annál is magasabb hőmérsékleteket mértek. Az athéni Akropolisz – az ország legnépszerűbb turisztikai látványossága – pénteken és szombaton a legmelegebb órákban zárva volt a látogatók védelme érdekében. A spanyolországi Kanári-szigetek egyik szigetén, La Palmán szombat reggel kitört erdőtűz miatt legalább 4 ezer embert kellett evakuálni, és a lángok eddig legalább 4500 hektárnyi területet pusztítottak el. A Kanári-szigetek regionális kormányát vezető Fernando Clavijo tájékoztatása szerint legalább 12 ház megsemmisült, és a tűz gyors terjedését „a szélnek, az éghajlati viszonyoknak, valamint a jelenleg tapasztalható hőhullámnak” tulajdonította.

– A hőmérséklet július 19. és 23. között éri el a csúcsot, nemcsak Olaszországban, hanem Görögországban, Törökországban és a Balkánon is. Ezeken a területeken több helyi melegrekord is megdőlhet ezekben a napokban – mondta Giulio Betti olasz meteorológus és éghajlati szakértő a BBC-nek. Az olasz kormány azt tanácsolta mindenkinek, aki a szombati piros riasztás hatálya alá tartozó területeken tartózkodik, hogy 11 és 18 óra között kerülje a közvetlen napsütést, és különösen ügyeljen az idősekre vagy a veszélyeztetettekre.

Közben ami még csak egy jóslat Szardíniára, az már a valóságot jelenti az arizonai Phoenix lakói számára. Az amerikai városban ugyanis szombaton rekordmagas, 48 fokos maximumot regisztráltak. A beszámolók szerint a lakosság egyharmadának, mintegy 113 millió embernek kell megküzdenie a nyári extrém hőhullámokkal. Phoenixben immár 16 napja legalább 43 fokig ment fel a hőmérő higanyszála, míg a kaliforniai Death Valley sivatagban 54 fokot mértek. A nevadai Las Vegasban is 47 fokos tetőzéssel számolnak az elkövetkezendő napokban.

A ugyancsak déli Texasban is rekordmagas hőmérsékleteket regisztrálnak, a mexikói határhoz közeli El Paso városában 27 napja legalább 38 fokig emelkedett a nappali csúcshőmérséklet. A szövetségi államban a légkondicionálók használata meghaladta a korábbi áramfogyasztási rekordot, mivel az emberek próbálják hűteni magukat, miközben a parkok, múzeumok és állatkertek vagy bezártak, vagy lerövidítették nyitvatartási idejüket.

Az atlantai járványügyi központ, a CDC becslései szerint évente mintegy 700 ember hal meg hőség okozta halálesetekben az Egyesült Államokban. A szomszédos Kanadában a hatóságok szerint az átlagon felüli hőmérséklet által szított erdőtüzek – amelyek a tőle délre fekvő Egyesült Államok egyes részeit is füstbe borították – már közel 10 millió hektárnyi területet égettek fel.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Belügyminisztérium a hőség miatt szintén „vörös kódot” rendelt el. Az előrejelzések szerint Magyarországon csütörtökig 34-37 fok között alakulnak a napi maximum hőmérsékletek.