A moldovai magyar nagykövet Magyarország példájával bíztatja az embereket az EU-csatlakozásra

A moldovai magyar nagykövet Magyarország példájával bíztatja az embereket az EU-csatlakozásra

Szabó Sándor moldovai nagykövet. Forrás: hirmondo.ro

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön Szabó Sándor, moldovai magyar nagykövet az X-en azzal bíztatta a moldovaiakat az igennel szavazásra az EU-csatlakozás kapcsán, hogy Magyarország számára is rengeteg jót hozott a 20 év uniós tagság. Szabó ezt azzal támasztotta alá, hogy az életszínvonal, a gazdaság, illetve a külföldi tőkebefektetések is növekedtek Magyarországon a csatlakozás óta.

Moldovában vasárnap tartanak népszavazást az EU csatlakozásról, az Euronews értesülései szerint 60 százalékhoz közelít a csatlakozást támogatók aránya a népességben. Fontos, hogy a népszavazást az elnökválasztással együtt tartják meg, ahol az eddig is hivatalban lévő, nyugatpárti Maia Sandu a legesélyesebb jelölt.

Mindeközben Oroszország koordinált kampányt folytat Moldova EU-csatlakozásának akadályozásában: korábban a moldovai hatóságok megállapították, hogy 130 000 embernek összesen 13,5 millió eurót utaltak Oroszországból azért, hogy a csatlakozás ellen szavazzanak. Az ilyen, Oroszország által folytatott műveletek korántsem újkeletűek, a közelmúltban élelmiszerrel is próbáltak szavazókat megvesztegetni a „helyes döntés irányába”, illetve közösségi média kampányokon keresztül is igyekeztek befolyásolni a választást.