Észak-koreai katonák érkeztek Oroszországba, hogy Ukrajna ellen harcoljanak, állítja a dél-koreai hírszerzés

Észak-koreai katonák érkeztek Oroszországba, hogy Ukrajna ellen harcoljanak, állítja a dél-koreai hírszerzés

Kim Dzsongun és lánya egy észak-koreai rakétabázison 2023-ban. (Fotó: Észak-Koreai Állami Hírügynökség)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Dél-Korea hírszerző ügynöksége pénteken közölte, hogy Észak-Korea katonákat küldött Oroszországba, hogy segítsenek Ukrajna elleni háborújában, ami tovább fokozhatja az Észak-Korea és a Nyugat közötti feszültséget – számolt be róla a The Guardian. A Nemzeti Hírszerzési Szolgálat (NIS) honlapján közzétett nyilatkozat szerint az orosz haditengerészet hajói október 8. és 13. között 1500 észak-koreai különleges műveleti egységet szállítottak Vlagyivosztok kikötővárosába, ahol jelenleg kiképzés alatt állnak. „Az észak-koreai katonák várhatóan az első vonalba kerülnek, amint befejezik az alkalmazkodási kiképzést” – jelezte az ügynökség, hozzátéve, hogy további észak-koreai katonák érkezése is várható Oroszországba.

A NIS közölte, hogy az észak-koreai katonák orosz katonai egyenruhát, orosz gyártmányú fegyvereket kaptak, és hamis személyi igazolványokat bocsátottak ki számukra Jakutföld és Burjátföld lakosai nevére, két szibériai régióban. A NIS műholdas felvételeket és fotókat is közzétett, amelyek állításuk szerint az orosz haditengerészet hajóinak mozgását mutatják egy észak-koreai kikötő közelében, valamint észak-koreai tömeges gyülekezéseket az elmúlt héten az orosz távol-keleti városokban, Uszuriszkban és Habarovszkban. A dél-koreai média pénteken névtelen forrásokra hivatkozva azt is közölte, hogy Phenjan összesen 12 000 katonát tervez Oroszországba küldeni, négy dandárba szervezve.

A NIS jelentése egy nappal azután látott napvilágot, hogy Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij közölte, országa hírszerzési jelentései szerint 10 000 észak-koreai katona készül a háborúba lépni. „Ez az első lépés egy világháború felé” – mondta újságíróknak Brüsszelben.
Pénteken Ukrajna külügyminisztere, Andrij Szibiha „azonnali és határozott reakciót” követelt Kijev szövetségeseitől. „Oroszország komolyan fokozza agresszióját azzal, hogy Észak-Koreá háborús félként vonja be” – mondta.
Oroszország tagadta, hogy észak-koreai katonákat használna a háborúban. A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov múlt heti sajtótájékoztatóján „újabb álhírnek” minősítette az állításokat.