Pénteken sötétbe borult Kuba

Pénteken sötétbe borult Kuba

Havanna, a hálózat meghibásodása miatt bekövetkezett országos áramszünet idején 2024. október 18-án (Fotó: AFP via Europress/Yamil Lage)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csütörtökön a kubai kormány bejelentette az áramfogyasztás csökkentését célzó vészintézkedéseket, aztán pénteken az egész országban elment az áram. Meghibásodott ugyanis a karibi ország áramhálózata, miután leállt egy hőerőmű a Havannától keletre fekvő Matanzasban.

A nagy áramszünet előestéjén a miniszterelnök, Manuel Marrero Cruz televíziós beszédet tartott arról, hogy a gazdaságot le kell bénítani a villamosenergia-megtakarítás érdekében, ugyanis nagy a benzinhiány és emiatt nagyarányú, rendszeres áramkimaradások vannak. Az ország ugyan régóta hozzászokott az élelmiszer- és áramhiányhoz, ám a helyzet súlyosabb, mint valaha. Hetek óta nincs elegendő üzemanyag az elektromos hálózat működtetéséhez, ami miatt az ország nagy részei akár 12 órán keresztül is áram nélkül maradtak. Amikor pedig az áramszolgáltatás visszatér, a kereslet drasztikusan megugrik, ami tovább terheli az elektromos hálózatot – mondta Marrero csütörtök este, miközben arra szólította fel az embereket, hogy csökkentsék a fogyasztást. Az elektromos hálózat terheltségének enyhítése érdekében bejelentették, hogy hétfőig minden iskola zárva marad, és a kulturális és nem létfontosságú tevékenységek, például az éjszakai klubok bezárnak. A kórházak nyitva maradnak, de minden olyan energiaigényes szolgáltatást, amely nem létfontosságú, felfüggesztenek.

A válságot súlyosbította, hogy a rossz időjárási körülmények megakadályozták az üzemanyag-szállítmányok kirakodását az olajszállító tankerekről. Miguel Díaz-Canel elnök az Egyesült Államok Kubával szembeni kereskedelmi embargóját okolta a kubaiakra nehezedő nehézségekért, amely korlátozza az ország üzemanyagimportját.

Egyes források szerint a kormány úgy próbálja kezelni a problémát, hogy rövidebb áramkimaradásokat tartanak azokban a havannai városrészekben, ahol népfelkeléstől tartanak.