A NATO-főtitkár elmondta: február végére várja a svéd csatlakozás magyar ratifikációját

A NATO-főtitkár elmondta: február végére várja a svéd csatlakozás magyar ratifikációját

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Dimitar Kovacevski észak-macedóniai miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón, Szkopjéban 2023. november 21-én. (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár arra számít, hogy Magyarország február végén ratifikálja Svédország NATO-tagságát – ezt maga a főtitkár nyilatkozta Brüsszelben újságíróknak pénteken az MTI szerint.

Stoltenberg – aki Milojko Spajic montenegrói miniszterelnökkel folytatott megbeszélést a katonai szövetség brüsszeli székházában – kérdésre válaszolva kiemelte: arra számít, hogy a magyar parlament ratifikálja Svédországnak a katonai szövetséghez való csatlakozását, amint február végén újra összeül. Kijelentette: Svédország belépése a NATO-ba az egész szövetséget erősebbé teszi. A főtitkár továbbá megköszönte Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy aláírta a Svédország NATO-csatlakozásáról szóló ratifikációs okmányt, majd hangsúlyozta: „várom a ratifikálást Magyarország részéről, amint a parlament újra összeül”.

Svédország – Finnországgal együtt – 2022 májusában, Oroszország Ukrajna elleni háborújának megkezdését követően kérte felvételét a NATO-ba. Miután Törökország is jóváhagyta Svédország NATO-tagságát, Magyarország maradt az utolsó uniós tagállam, amelyik nem ratifikálta még a svéd csatlakozást annak ellenére, hogy korábban a kormányzat megígérte, nem hazánk marad utoljára. Arról, hogy hogyan bakizhatott ekkorát a magyar diplomácia, itt írtunk.

Címkék: Svédország, NATO