A sorozatos lövöldözések már érezhetően rontják az amerikaiak mentális egészségét

A sorozatos lövöldözések már érezhetően rontják az amerikaiak mentális egészségét

Rendőrök a helyszínnél 2023. március 27-én, miután egy nő lövöldözött és megölt három gyermeket és három felnőttet a Tennessee állambeli Nashville presbiteriánus magániskolájában. A tettest a rendőrök agyonlőtték (Fotó: MTI/EPA/Hamilton Matthew Masters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államokban idén valószínűleg sajnálatos rekord fog megdőlni a tömeges lövöldözések terén. Az egy hónappal ezelőtti adatok szerint 2023-ban már 21 ilyen incidens történt Amerikában, miközben az eddigi rekord (amit tavaly állítottak fel) csupán 36 tömeges lövöldözés volt egész évben. Tömeges lövöldözésnek számít az a bűncselekmény, melyet tűzfegyverrel követnek el, és legalább négyen meghalnak benne, a lövöldözőt nem számítva. 

A lövöldözések gyakorlatilag minden nyilvános térben előfordulnak: állami és magániskolákban, bevásárlóközpontokban, templomokban, az utcán, bankban. Minthogy immár hetente átlagosan több mint egy ilyen bűncselekmény történik az országban, ezek hatása már egyértelműen kimutatható az emberek mentális egészségében. Az Amerikai Pszichológiai Társaság felmérése szerint az amerikaiak 79 százaléka számolt be arról, hogy már szorongott a lövöldözések miatt, és harmaduk már döntött úgy, hogy a lövöldözéstől való félelem miatt nem megy el bizonyos helyszínekre, írja a Scientific American.

A Death Studies című szakfolyóiratban publikált minapi tanulmány szerint mára már sok amerikainál a lövöldözésektől való félelem a mindennapos tevékenységükben is akadályozza őket, vagyis fóbiává vált. Ők túlzottan is éberekké váltak, megváltozott az étvágyuk, alvási problémáik keletkeztek. A szorongást erősíthetik a gyakori téves riasztások is. Egy apa arról számolt be, hogy a most zárult tanévben a fia középiskolájában hétszer zárták le biztonsági okok miatt az iskolát (bár végül kiderült, hogy egyik esetben sem volt valós a fenyegetés). Ilyenkor a szülők mindig SMS-t kaptak, amiben tájékoztatják őket a lezárásról, de több részletet nem tudnak. A szülők szinte már attól hatalmas aggodalmat élek át, ha az automata rendszer számáról érkezik az üzenet.

Az apa és családja a tömeges lövöldözésektől való félelmük miatt költöztek egy kisebb településre, abban reménykedve, hogy egy kisebb közösségben talán kisebb a veszély, bár az apa megjegyzi, hogy „persze tudom, hogy bárhol előfordulhat iskolai lövöldözés”. Természetesen a szülők a legveszélyeztetettebbek a lövöldözések okozta mentális károsodás szempontjából. Az iskolás gyerekeket nevelő szülők 18 százaléka rendszeres vagy állandó stresszt él át a tömeggyilkosságok lehetősége miatt.

Arról, hogy hogyan lesz valakiből tömeggyilkos, itt olvashatják a Magyar Hang interjúját Kulcsár Gabriella pszichológussal, amit a szerbiai iskolai lövöldözés kapcsán készítettünk.