A Szentföldön is beárnyékolja a karácsonyt a koronavírus

A Szentföldön is beárnyékolja a karácsonyt a koronavírus

Betlehem (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Járványügyi korlátozások árnyékában ünneplik a karácsonyt a Szentföldön. A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a Ynet pénteki jelentése szerint Jézus szülőhelyén, Betlehemben idén is megjelent a színpompás ruhákba öltözött palesztin ütős- és fúvószenekar a jeruzsálemi Mar Elias kolostorból érkező latin pátriárka hagyományos fogadására, de a korlátozások miatt csak néhány tucat hívő fogadta az éjféli misére érkező egyházi vezetőt a karácsonyfával feldíszített, de kihalt Jászol téren.

„A megszorítások és a korlátozások ellenére, amennyire csak lehetséges, ünnepelni szeretnénk családdal, közösségben és örömmel – mondta Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka a városba érkezése után. – Reményt akarunk nyújtani” –hangsúlyozta az egyházi vezető. A Palesztin Hatóság területén fekvő Betlehem évről évre turisták százezreit fogadja minden évben a karácsonyi ünnepek időszakában, de idén lezárták a repülőtereket a külföldiek előtt.

A Születés temploma épületegyüttesében lévő Szent Katalin-templomot más években zsúfolásig megtöltik a hívők, a diplomáciai kar tagjai és a Palesztin Hatóság vezetői, de idén az egyházi vezetőkkel együtt csak kétszázan lehettek jelen, és Mahmúd Abbász palesztin elnök sem utazott Betlehembe, mint máskor. „Nem foghatunk kezet egymással, de kívánhatunk békét egymásnak” – indította beszédét az interneten élőben közvetített misén Pierbattista Pizzaballa érsek a padokon egymás mellett ülő szomszédok közötti hagyományos ölelések idején.

„A nép, amely sötétségben jár, nagy világosságot lát, a homály földjén lakókra világosság ragyog” – idézte Ézsaiás könyvét (9:1), reményt ígérve az érsek. „Mindenki sötétségben érzi magát, fáradtnak, kimerültnek, elnyomottnak a minket túszul ejtő világméretű járvány súlya alatt” – hangsúlyozta Pizzaballa az idei különös éjféli misén.

„A karácsony ünnepe megújítja a reményt a lelkekben – emelte ki a remény fontosságát Anton Salman betlehemi polgármester is. – A koronavírus és a turizmus hiánya okozta összes akadály és kihívás ellenére Betlehem városa még mindig optimizmussal várja a jövőt” – tette hozzá.

A Palesztin Hatóság keresztény közössége nem mondott le a hagyományos rendezvények megtartásáról, de idén korlátozták a résztvevők számát. A templomokban a szokásosnál jóval több alkalommal miséznek, alkalmanként korlátozott számú hívő előtt.  Betlehem jelentős részben a turizmusból, a szállodákból, a vendéglátásból és az ajándéktárgyak gyártásából él, az elmúlt kilenc hónapban teljesen lebénult ez az iparág. Az év eleje óta kevesebb mint 100 ezren keresték fel Betlehem városát, ahová tavaly 3 millió turista látogatott el.

Az izraeli keresztény közösségek ünneplését is jelentősen korlátozták a pandémia miatt. Az izraeliek ilyenkor más években ellepik a karácsonyi dekorációba öltöztetett Názáretet, a keresztény negyedet Haifa és Jaffa óvárosát, de idén zárva vannak a vendéglők és kihaltak az utcák. Jaffa óvárosában, az óratorony mellett idén is felállított a tel-avivi városháza egy hatalmas feldíszített fenyőfát, de az esős idő és a koronavírus-járvány miatt alig akadt látogató a környéken. (MTI)

Címkék: karácsony, betlehem