A tálibok elfoglalták Afganisztán második legnagyobb városát, Kandahárt

A tálibok elfoglalták Afganisztán második legnagyobb városát, Kandahárt

Amerikai tengerészgyalogosok és az afgán védelmi erők csapatai egy közös kiképző és járőr misszión a közép-ázsiai ország Helmad tartományában 2017. december 25-én (Fotó: US Marine Corps/Lucas Hopkins)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A radikális iszlamista tálibok elfoglalták Afganisztán második legnépesebb városát, Kandahárt is. Ezt a szervezet egyik szóvivője a Twitteren péntekre virradóra jelentette be. Mint jelezte: csapataik „teljességgel megszállták Kandahárt”.

Egy helyi lakos a francia AFP hírügynökségnek nyilatkozva arról beszélt, hogy az afgán hadsereg erői visszavonultak a városból. Nem sokkal korábban, csütörtökön két tartományi székhely, Gazni és Herát városa került a szélsőségesek kezére.

A radikális iszlamisták – akik a 2001-ben kezdődött NATO-misszió előtt is uralták a közép-ázsiai országot – Afganisztán területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik jelenleg. A tálibok a brit Reuters hírügynökség által idézett amerikai hírszerzési értékelések szerint 30 napon belül körülzárhatják, míg 90 napon belül akár el is foglalhatják az ország fővárosát, Kabult.

Afganisztánban drámai mértékben romlott a biztonsági helyzet azóta, hogy májusban megkezdődött a nemzetközi erők kivonása. „Szorul a hurok Kabul körül” – fogalmazott Thomas Ruttig, az afgán fővárosban működő Afghanistan Analysts Network agytröszt elemzője nem sokkal Gazni elestét követően. Szerinte a tálibok előtt két út áll: közvetlenül megtámadják Kabult, vagy várnak, míg összeomlik a kormány. Ruttig szerint a hadi helyzetre tekintettel csak reménykedni lehet, hogy sikerül tárgyalásos rendezést találni, elejét véve további áldozatoknak és pusztításnak.

A diplomaták köreiben időközben egyre nagyobb a kétely, hogy a tálibok dohai béketárgyalásokon résztvevő politikai szárnyának a katonai parancsnokok mellett lenne még beleszólása a helyzet alakulásába.

Az Egyesült Államok egyébként az eseményekkel összefüggésben arra szólította fel az amerikai állampolgárokat, hogy a saját biztonságuk érdekében hagyják el Afganisztánt.