Álhírt kiáltanak, pedig csak adomány

Álhírt kiáltanak, pedig csak adomány

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Villámgyorsan terjed a világhálón egy CNN-tudósítás fotója. A hírtelevízió felvételen egy lembergi rakétatámadás helyszíne látható, és az egyik tűzoltó ruháján az Edmonton felirat olvasható. A fotelszakértők azonnal hírhamisítást, fake news-t kiáltanak: lám, egy Kanadában készült robbanás/baleset képével hazudik a CNN, azt állítva, hogy az Ukrajnában, az orosz agresszió miatt történt.

A valóság viszont sokkal prózaibb: az ukrán szakember az edmontoni tűzoltók adományát viseli. Ebben a Youtube-videóban Kevin Royle, az edmontoni tűzoltóság projektvezetője arról beszél, hogy közel tíz éve adományoznak felszerelést az ukrán kollégáiknak. Jó látni, hogy használják és megvédi az embereket – nyilatkozta.

A kanadai tűzoltók gesztusa nem egyedülálló – az egész Kárpát-medencében rengeteg olyan téli ruházatot látni, amelyet nagy amerikai sípályák dolgozói használtak valaha, és amikor lecserélték, elküldték adományként Magyarországra. De mentőautók, tűzoltókocsik, mindenféle professzionális felszerelések érkeztek ezrével Nyugat-Európából is a szegényebb keleti részekre a rendszerváltás után.