Amerikában a kivégzések több mint harmadát elrontották idén

Amerikában a kivégzések több mint harmadát elrontották idén

A San Quentin állami börtön kivégzőhelyisége (Fotó: California Department of Corrections and
Rehabilitation)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Halálosítélet-információsközpont – Death Penalty Information Center – nevű civil szervezet (amely formálisan nem halálbüntetés-ellenes ugyan, de kritikus az alkalmazása módjával) éves jelentése szerint a 2022-ben megkísérelt egyesült államokbeli kivégzések 35 százaléka esetén valami balul sikerült.

Idén összesen húsz esetben próbáltak meg kivégezni egy elítéltet Amerikában. Több esetben is csak kínkeservesen találtak vénát az illetőn (vagy nem is találták meg), amelyek keresztül bevezethették volna méreginjekciót. Ezt az elítéltek ügyvédei általában „kínzásnak” minősítik. Máskor megsértették az állami protokollt.

Így összesen hét kivégzési kísérletet minősítettek elrontottnak. Ez értékelésük szerint megengedhetetlenül magas arány, és hozzájárul a negyven éve alkalmazott méreginjekció negatív megítéléséhez. A szervezet illetékesei szerint, ha negyven év alatt nem sikerült kialakítani a méreginjekciók biztonságosan megismételhető protokollját, akkor ez a jövőben sem fog összejönni.

A sorozatos kudarcok hatására Idahóban, Ohióban, Tennessee-ben és Dél-Karolinában kénytelenek voltak ideiglenesen felfüggeszteni az összes kivégzés végrehajtását, mert a hatóságoknak el kellett ismerniük, hogy képtelenek azokat megbízhatóan megvalósítani.

Címkék: kivégzés