Az EU már a hetedik szankciócsomagot fogadta el Oroszország ellen

Az EU már a hetedik szankciócsomagot fogadta el Oroszország ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Importtilalmat vezet be az Európai Unió (EU) az orosz aranyra, így az abból készült ötvöstermékekre is – többek között ez szerepel az EU Tanácsa által csütörtökön elfogadott hetedik szankciócsomagban. Szigorítják továbbá egyes csúcstechnológiai áruk exportellenőrzését az MTI beszámolója szerint.

A Tanács kiemelte, hogy az új intézkedések közt van az is: szigorítják a már korábban bevezetett, hatályban lévő gazdasági szankciókat, illetve igyekeznek hatékonyabbá tenni azok végrehajtását.

A korábban elfogadott kereskedelmi korlátozásokkal az orosz exportra kívántak jelentős csapást mérni. Ez a háború előtt 73 milliárd euró volt évente, a szankciók pedig az unióba menő eddigi export 48 százalékát érintik. Zároltak továbbá nagyjából 13,8 milliárd eurónyi orosz vagyont. Az orosz központi bank milliárdos tartalékaihoz sem tudnak már hozzáférni. 

Az EU szerint Oroszország gazdasági teljesítménye idén 10,4 százalékkal csökkenhet. Az unióban eközben még a szankciók, a globális infláció és gazdasági világválság ellenére is 2,7 százalékos növekedésre számítanak idén.

Az Oroszországgal szembeni szankciókra korábban igent mondott a magyar kormány is, az energiaügyi tiltásokat viszont ellenezték, és az embargó alól felmentést is kértek. A szankciókkal szemben általában már kritikusabb az Orbán-kormány, úgy fogalmazva, hogy az energiaügyi lépésekkel az unió lábon lőtte magát.