Az Orbán-Putyin találkozót kritizálta az észt kormányfő is

Az Orbán-Putyin találkozót kritizálta az észt kormányfő is

Kaja Kallas észt miniszterelnök a sajtó képviselőinek nyilatkozik az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóján Granadában 2023. október 6-án. (Fotó: MTI/EPA-EFE/Pepe Torres)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nagyon, nagyon kellemetlen volt ezt látni” – nyilatkozta Kaja Kallas észt miniszterelnök a Reuters-nek, miután Orbán Viktor Pekingben találkozott Vlagyimir Putyinnal. Ezzel a magyar kormányfő lett az első uniós vezető, aki 2022 februárja, vagyis az ukrajnai orosz invázió kezdete óta Putyinnal találkozott – emlékeztetett cikkében a 24.hu. Orbán amellett, hogy a béke fontosságát hangsúlyozta, az orosz-ukrán háborút nem nevezte háborúnak, hanem az oroszok által is használt „katonai hadműveletnek” hívta.

Az észt kormányfő, aki eközben Emmanuel Macron francia elnökkel tárgyalt Párizsban, nem érti, hogyan lehet egy „bűnözőnek” kezet nyújtani, különösen Magyarország vezetőjének. „Nem volt az olyan régen, amit az oroszok csináltak Magyarországon” – mondta Kallas, utalva az ’56-os eseményekre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán reagált Kallas kijelentéseire. „Nagy tisztelettel jelzem, hogy ez a Kaja Kallas az a Kaja Kallas, akinek férjéről az derült ki nemrégiben, hogy a háború kitörése után is tulajdonrésze volt egy olyan cégnél, amely 30 millió euró értékben szállított nyersanyagokat egy orosz gyárnak a harcok ellenére” – írta Facebook-oldalán Szijjártó, majd úgy fogalmazott, hogy ez „képmutatás a köbön”. Korábban egyébként Julia Gross német–, és David Pressman amerikai nagykövet is hangot adott kritikájának a Orbán-Putyin találkozó után.