Azt hitték, legyőzték a koronavírust, de tévedtek

Azt hitték, legyőzték a koronavírust, de tévedtek

A koronavírus-járvány elleni védekezést hirdető plakát előtt mennek védőmaszkos motorosok Hanoiban 2020. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vietnámi Danang városából 80 ezer turistát evakuálnak, miután a napokban négy koronavírusos esetet fedeztek fel, és a fertőzést nem kívülről hurcolták be. Vietnám korábban igen sikeresnek bizonyult a járvány megfékezésében, a dél-kelet-ázsiai országot egyenesen példaként állította a világ elé az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is.

Már csaknem száz nap telt el új helyi eset nélkül, ám múlt szombaton egy 57 éves férfi pozitív tesztet produkált, és azóta további három fertőzöttet azonosítottak. Nem tudni, hogy az idősebb férfi honnan kapta el a kórokozót, mivel hónapok óta nem hagyta el a várost, viszont ellátogatott három egészségügyi központba, és részt vett egy esküvőn. Július 20-án köhögés és láz tünetei miatt kereste fel a helyi kórházat, és azóta kritikus állapotba került. Az új fertőzöttekkel kapcsolatban mintegy 7 ezer ember került 14 napos karanténba. A hongkongi South China Morning Post további 12 gyanús esetről is beszámolt. 

Danang határait lényegében lezárták és újra szigorítottak a szociális távolságtartás szabályain, az embereknek otthon kell maradniuk, kötelező a maszkviselés a város közterületein és tilos a csoportosulás – írja a brit The Guardian. Amellett, hogy a kulturális és vallási szempontból is népszerű turisztikai célpontnak számító városba látogató turistákat evakuálják, karantén vár azokra, akik Danangból térnek vissza az ország más részeire. Utazáskor újból mérik a hőmérsékletet, és mindenhová kézfertőtlenítőket helyeznek ki.

A 96 milliós Vietnámban eddig mindössze 420 Covid-19 esetet regisztráltak, és még senki sem halt bele a betegségbe. A Kínával határos ország a különösen eredményes kontaktkutatásnak és a gyors reakciónak tudta be eddigi sikereit. Februárban például egy, a fővárostól 40 kilométerre lévő településen hat fertőzöttet találtak, és ez elég volt a hatóságoknak arra, hogy az itt élő 10 ezer embert húsz napra teljes karanténba zárják.

Más, a sikeres védekezés szempontjából korábban példaképnek beállított országokban is küzdenek a fertőzés újbóli megjelenésével: egy új-zélandi férfi Dél-Koreába utazott, ahol fertőzöttnek bizonyult, de a hatóságok gyanúja szerint a szingapúri átszálláskor kaphatta el a vírust. Új-Zéland márciustól a világ egyik legszigorúbb lezárásával küzdött a koronavírus ellen, ennek köszönhetően mindössze 1556-an fertőződtek meg, és csak 22-en hunytak el.

Dél-Koreában hétfőn 25 új esetet jelentettek, az összes fertőzött száma 14175-re rúg, és eddig 299 haláleset történt. A 25 új fertőzöttből 16-an külföldről hurcolták be a vírust.