Berobbanni látszik a negyedik hullám Romániában

Berobbanni látszik a negyedik hullám Romániában

A koronavírus-járvány ellen újonnan bevezetett szigorítások és az esetleges kötelező védőoltás terve ellen tüntetnek a román parlament bukaresti épülete előtt 2021. március 7-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy hét alatt másfélszeresére nőtt az újonnan regisztrált koronavírusos fertőzések száma Romániában, és meredeken nő a súlyos esetek száma is. Jelenleg 2131 személyt kezelnek kórházban, közülük 280-an vannak intenzív osztályon. Szombaton már meghaladta az ezret a napi új esetek száma, és vasárnap az alacsony hétvégi tesztszám ellenére is regisztráltak 700 további fertőzést. Pénteken 19, a járvánnyal összefüggő halálesetet jelentettek keleti szomszédunknál.

Az erdélyi Maszol hírportál arról ír, a járványkezelésben érintett intézmények korában úgy becsülték, hogy a legborúlátóbb forgatókönyv szerint is Románia csak szeptember közepére érheti el a napi 1500 új fertőzöttet, viszont a korábbinál gyorsabban terjedő delta variáns felülírhatja a hatóságok számításait.

A delta variáns elterjedtségére utal az is, hogy megváltozott a fertőzöttek és a súlyos betegek profilja. A diagnosztizált fertőzöttek több mint fele 50 év alatti, a betegek átlagéletkora 48 év, ugyanakkor egyre több fiatal szembesül a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 betegség súlyos lefolyásával. Az állapotromlás ráadásul igen gyakran rendkívül gyors. Orvosok olyan esetről is beszámoltak, amikor egyébként életerős fiatalt – aki a saját lábán ment be a kórházba – a betegfelvétel után egyenesen az intenzív osztályra kellett vinni.

A helyzet súlyosságát fokozza, hogy Romániában az emberek ódzkodnak az oltások felvételétől, így nagyon alacsony az átoltottság: a teljes lakosság alig 26 százaléka kapott legalább egy vakcinát.

Címkék: Románia, koronavírus