Biden: Én a fény szövetségese leszek, és nem a sötétségé

Biden: Én a fény szövetségese leszek, és nem a sötétségé

Joe Biden támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a dél-karolinai Columbiában 2020. február 11-én (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden volt amerikai alelnök pártja konvenciójának záróbeszédében csütörtök este elfogadta a Demokrata Párt elnökjelöltségét, és azt ígérte, hogy kivezeti Amerikát „a sötétségből”.

„Nagy megtiszteltetéssel fogadom el ezt a jelölést az Egyesült Államok elnökének” – mondta. Biden a beszédet a Delaware államban lévő Wilmingtonban található házában, egy pódium mögött, amerikai zászlók karéjában mondta el.

Azzal kezdte, hogy „szavát adja”, ha megbízzák őt az elnökséggel, akkor a legjobbakat hozza ki az amerikaiakból, nem pedig a legrosszabbakat, és „rendbe teszi Amerika lelkét”. „Én a fény szövetségese leszek, és nem a sötétségé” – jelentette ki. Véleménye szerint az Egyesült Államok bajban van, négy nagy veszély fenyegeti: a koronavírus-járvány, a gazdaság visszaesése, a demokrácia hiánya és a klímaválság. Mindezekben a fenyegetésekben hibásnak látja Donald Trump jelenlegi elnököt.

Biden azt állította, hogy Trump rosszul irányította a járvány elleni küzdelmet, a gazdaságban az adócsökkentésekkel a gazdagoknak és a nagyvállalatoknak kedvezett, magatartásával élezte az ellentéteket és a megosztottságot a társadalomban. Azt hangoztatta, hogy az ő vezetésével e bajokat orvosolni fogják, mert az amerikaiak – mint mondta – „jó és tisztességes emberek”.

Trump szerinte nem vállalja a rá háruló felelősséget, nem viselkedik országvezetőként, diktátorokkal barátkozik, és minden nap úgy kel fel, hogy azt hiszi, „a kormányzás róla szól”. Ellenben az ő elnöksége alatt nem hunynak majd szemet afelett, hogy Oroszország pénzt ajánl amerikai katonák elleni támadásokért – mondta. Biden ezzel azokra a sajtóinformációkra utalt, amelyek szerint oroszok pénzt ajánlottak volna fel afganisztáni táliboknak amerikai katonák elleni támadásokért. E sajtóértesüléseket azonban az amerikai hírszerzés cáfolta.

A demokraták elnökjelöltje úgy véli, hogy az elnök „kudarcot vallott a nemzet iránti legalapvetőbb kötelességében, abban, hogy megvédje Amerikát”. Ez szerinte „megbocsáthatatlan”.

A 77 éves politikus „országos stratégiát” ígért már elnöksége első napjára. Hangsúlyozta a munkahelyteremtés fontosságát és a szerinte megosztott ország egyesítését. Leszögezte, hogy azokért is keményen fog dolgozni, akik nem őt támogatják.

Beszéde előtt az elnökjelöltségért versenyben volt egykori riválisai, például Andrew Yang, Pete Buttigieg és Michael Bloomberg, valamint a Demokrata Párt ismert személyiségei, köztük Keisha Lance Bottoms atlantai polgármester, Tammy Duckworth szenátor, vagy Cory Booker szenátor méltatták Joe Bident. A szervezők hosszú filmet állítottak össze a politikus több évtizedes karrierjéről. A Julia Louis-Dreyfus színésznő vezette rendezvény után Biden és felesége mellett megjelent Kamala Harris alelnökjelölt és a férje is. A konvenció a Biden háza előtti tűzijátékkal zárult.

Republikánusok Biden mellett

Joe Biden mellett emeltek szót egykori kormányzati tisztségviselők, köztük republikánusok is – derült ki abból a nyílt állásfoglalásból, amelyet a The Wall Street Journal című lap internetes oldalán tettek közzé csütörtök délután. A dokumentumot, amely az újság nyomtatott változatában pénteken jelenik meg, 73 ember írta alá. A csoport Egykori Republikánus Nemzetbiztonsági Tisztségviselők Bidenért néven jelenítette meg magát, s olyan személyiségeket is tömörít, akik még Ronald Reagan kormányzatában dolgoztak.

Az aláírók közt található mások mellett Michael Hayden nyugalmazott tábornok, aki George W. Bush elnöksége idején a CIA vezetője, Bill Clinton alatt pedig a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója volt, John Negroponte, többszörös republikánus nagykövet és a valamennyi hírszerző szervezetet összefogó Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) első vezetője, vagy Michael Leiter, a Bush-adminisztráció terrorelhárítási vezetője. De szignálta az állásfoglalást a 96 éves William Webster is, aki a demokrata párti Jimmy Carter elnöksége idején az FBI, a republikánus Ronald Reagan alatt pedig a CIA vezetői posztját töltötte be.

Az egykori tisztségviselők éles szavakkal ítélték el Donald Trumpot. Azt írták: az elnök „bizonyította, hogy hiányzik belőle a nemzet vezetéséhez szükséges jellem és hozzáértés, és viselkedése alkalmatlanná teszi őt, hogy elnökként szolgáljon”. A csoport leszögezte: „arra a következtetésre jutottunk, hogy Donald Trump kudarcot vallott, és Joe Biden korábbi alelnököt kell megválasztani az Egyesült Államok következő elnökének”.

(MTI)