Biden telefonon figyelmeztette Putyint, komoly ára lesz egy esetleges támadásnak

Biden telefonon figyelmeztette Putyint, komoly ára lesz egy esetleges támadásnak

Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójuk előtt 2021. június 16-án (Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök egy órán át egyeztettek telefonon szombaton az Ukrajna körül alakuló katonai válságról – írja az AP hírügynökség. A Fehér Ház közleménye szerint Biden világossá tette Putyin számára, hogy ha Oroszország inváziót indít, az Egyesült Államok és szövetségesei „határozott választ” adnak egy esetleges orosz offenzívára, és „gyorsan, súlyos árat” fizettetnek Moszkvával.

A beszámoló szerint Biden azt mondta Putyinnak, hogy egy invázió „hatalmas emberi szenvedést fog okozni, és rontani fogja Oroszország megítélését”.

Ugyanakkor Biden azt is hozzátette, az USA továbbra is nyitott a diplomáciai megoldásra, de „fel vannak készülve” más forgatókönyvekre is.

A két elnök egy nappal azután beszélt, hogy Biden nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan figyelmeztetett, az amerikai hírszerzés szerint az orosz invázió napokon belül megkezdődhet, mégpedig azelőtt, hogy a pekingi téli olimpia február 20-án véget érne. Az Ukrajna és Oroszország közötti, egyre fokozódó feszültség miatt az Egyesült Államok úgy döntött, hogy evakuálja a kijevi nagykövetség diplomatáit, csak nagyon kevés munkatárs marad az ukrán fővárosban kapcsolattartás céljából.

Putyin szombaton Emmanuel Macron francia elnökkel is telefonált, a Kreml „részletes véleménycsereként” írta le az egyeztetést. A megbeszélés során mindketten jelezték, hogy szeretnék folytatni a párbeszédet. 

Eközben egyre több ország szólítja fel a lakosait, hogy hagyják el Ukrajnát. Többek között az USA, Nagy-Britannia és Norvégia már pénteken adott ki erről közleményt. Dánia külügyminisztériuma szombaton szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát, a dán KLM légitársaság pedig azonnali hatállyal törölte ukrajnai járatait. Törökország is arra kéri az állampolgárokat, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne utazzanak Ukrajnába. Ausztrália, Olaszország, Izrael, Hollandia és Japán is távozásra szólította fel állampolgárait. 

A CNN arról ír, hogy Szerbia a fenyegető válság árnyékában nagy mennyiségű élelmiszert kezdett el felhalmozni. Állítólag 30 millió kilogramm sót, lisztet, tejport és 1-1 millió kilogramm borsót és babot rendeltek.

A fokozódó feszültség miatt lapunk a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is megkérdezte, nem tervezi-e a kint tartózkodó magyar állampolgárok hazahozatalát, mire ezt a választ kaptuk: „Magyarország támogatja a diplomáciai erőfeszítéseket, a konfliktus tárgyalásos rendezését. Minden, a megkeresésben felmerülő kérdésben hazánk a tényleges fejlemények függvényében dönt. A területileg illetékes külképviseletünkön eddig senki nem kért segítséget.”