Biden utasítására hivatalosan vizsgálják, származhat-e laboratóriumból a koronavírus

Biden utasítására hivatalosan vizsgálják, származhat-e laboratóriumból a koronavírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi, a koronavírus eredetének felkutatásával megbízott szakértői védőruházatot viselnek Hupej tartomány állategészségügyi hivatalának vuhani épületében 2021. február 2-án. Vuhan, a közép-kínai Hupej tartomány székvárosa a világjárvány legelső, ismert gócpontja. Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19 kérdésekben illetékes egyik vezetőjének közleménye szerint a küldöttség tagjai eredményesnek tartják az eddigi megbeszéléseket kínai partnereikkel. MTI/AP

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Joe Biden elnök utasítást adott szerdán az amerikai hírszerző ügynökségek vezetőinek, hogy „kettőzzék meg erőfeszítéseiket" a Covid-19 járvány eredetének feltárására, beleértve azt lehetőséget, hogy a kórokozó SARS-CoV-2 vírus egy kínai laboratóriumból kerülhetett ki. Azt mondta, két forgatókönyv valószínű, „az egyik valószínűbb, mint a másik”, de mindkettőről „kicsi vagy közepes a meggyőződése” a hírszerzésnek.

A két lehetséges forgatókönyv a laboratóriumi eredet, illetve az állatokról való átterjedés, de Joe Biden nem tisztázta, hogy melyiket tartja az amerikai hírszerzés valószínűbbnek.

Biden azt kérte a hírszerző ügynökségektől, hogy 90 napon belül tegyenek neki jelentést. Egyúttal utasította a szövetségi laboratóriumokat, hogy segítsenek a vizsgálatokban, és működjenek együtt a hírszerző közösséggel egy a kínai kormányhoz intézendő különleges kérdéssor összeállításában.

Az elnök felszólította Kínát is, hogy működjön együtt a pandémia eredetét kutató nemzetközi vizsgálatokban.

Biden hangsúlyozta: „az Egyesült Államok továbbra is együttműködik majd a hasonlóan gondolkodó partnerekkel szerte a világon, hogy nyomást gyakoroljon Kínára, vegyen részt egy teljes körű, átlátható, bizonyítékokon alapuló nemzetközi vizsgálatban, és biztosítson hozzáférést minden releváns adathoz, bizonyítékhoz.”

A vírus laboratóriumi eredetének forgatókönyvét tavaly még összeesküvés-elméletnek tartották, az utóbbi időben azonban már a tudományos világban is egyre többen hajlanak arra, hogy legalábbis alaposabban meg kell vizsgálni ezt a lehetőséget.

Nemrég látott napvilágot vezető tudósok egy csoportjának nyílt levele, amelyet az egyik legfontosabb tudományos folyóiratban,a Science magazinban tettek közzé. Ebben 18 vezető virológus – köztük például Akiko Iwasaki, a Yale immunológusa, aki a  SARS-CoV-2-re adott immunválaszokkal kapcsolatos kutatásokat vezeti – jelezte, hogy a koronavírus laboratóriumi eredetének lehetőségét túl könnyen elvetették az eddigi vizsgálódások.

A Stanford Egyetem mikrobiológusa, David Relman és a Washingtoni Egyetem virológusa, Jesse Bloom által kezdeményezett levélben azt írják, a 2019. december 30-i riasztás óta, miszerint egy rejtélyes tüdőgyulladásos megbetegedés szedi áldozatait a közép-kínai Vuhanban, nagyon sok előrelépést sikerült tenni a SARS-CoV-2 megértésében a terjedése, patogenitása, kezelése terén. Kiemelték azonban, hogy további vizsgálatok szükségesek a járvány eredetének meghatározása érdekében, szerintük ugyanis továbbra is „helytálló” lehet a laboratóriumi eredet elmélete, mint ahogyan az állatról emberre terjedése teóriája is.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a WHO-vizsgálat eredményei szerint az állatról emberre ugrás, akár egy köztes gazdatest részvételével „valószínű vagy elég valószínű” értékelést kapott a járvány eredetére vonatkozóan, miközben a laboratóriumi eredetet „rendkívül valószínűtlennek” nevezték. Úgy látják azonban, hogy a WHO ez év elején nem vizsgálta megfelelően a laboratóriumi eredet elméletét, amit szerintük az is bizonyít, hogy a 313 oldalas dokumentumban mindössze 4 oldalon keresztül foglalkoztak a laboratóriumos felvetéssel. 

A tudósok még a WHO főtitkárának, Tedrosz Adhanom Ghebrejeszusznak a nyilatkozatát is beidézik, aki szintén utalt arra, hogy nem áll rendelkezésre megfelelő minőségű bizonyíték arra, hogy teljesen ki lehessen zárni a vírus laborszökevény mivoltát.

Szerintük egy alapos vizsgálatra van szükség, amely átlátható, objektív és független felügyelet alatt áll, hogy az összeférhetetlenségnek még csak a gyanúja se lépjen fel. Minden elméletnek, ami felmerült a járvány kapcsán, alaposan utána kell járni és megfelelő bizonyítékokat kell összegyűjteni – vélik a tudósok.