Bombatámadásban megsebesült egy magyar fotós Líbiában

Bombatámadásban megsebesült egy magyar fotós Líbiában

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi hírek arról szóltak, hogy a fotóriportert elrabolták, ám ezt a magyar külügy cáfolta.

Az olasz Rai News adta hírül hétfőn, hogy fegyveresek elraboltak egy magyar fotóriportert Líbia fővárosában, Tripoliban – vette észre a Hvg.hu. A Lana líbiai hírügynökségre hivatkozva a Rai arról írt, hogy a Szabó Gergely Hoang Viet nevű férfit vasárnap este hurcolták el fegyveresek a főváros központjában levő szállodából, helyi kísérőjének sikerült megmenekülnie. A Lana közlése szerint a férfi később egy videóban bukkant fel, ahol elrablói kényszerítik, hogy az „Allah akbar” jelmondatot kimondja.

Az ügyben megkerestük a Külügyminisztériumot, ahonnan kedd délelőtt reagáltak a sajtóhírekre, közleményükben azt írták, információik szerint egy magyar fotóriporter szombaton a tripoli frontvonalon bombatámadás következtében megsebesült, ezt követően Tripoli egyik frontvonalhoz közeli kórházában sikeres műtéten esett át. A külügy cáfolja az emberrablással kapcsolatos híreket a tripoli.

Az Index szerint Szabó Gergely Hoang Viet a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának hallgatója volt, 2011-től 2018-ig pedig egy ügyvédi irodánál dolgozott. A portál egy régióval foglalkozó elemzőre is hivatkozik, aki fotó közölt a sérült férfiról.

Oded Berkowitz on Twitter

Libya- more of the battle of narratives: Pro-#LNA sources claim that Szabó Gergely Hoang Viet, a journalist from #Hungary, was kidnapped from his hotel in #Tripoli, while #GNA sources claim he was wounded in a #UAE airstrike and evacuated for medical treatment.