Brazil tudósnak álcázott feltételezett orosz kémet fogtak Norvégiában

Brazil tudósnak álcázott feltételezett orosz kémet fogtak Norvégiában

José Assis Giammaria, vagy valaki más

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A norvég belbiztonsági szolgálat letartóztatta a Tromsøi Egyetem „brazil” kutatóját, aki a José Assis Giammaria nevet használta, és azzal vádolják, hogy valójában egy orosz kém, aki azért használt hamis személyazonosságot, hogy az ország nagy geopolitikai jelentőségű sarkkori területeiről gyűjthessen adatokat.

A titkosszolgálat közleménye szerint a férfit ki fogják utasítani, mert félő, hogy kémhálózatot építene ki az országban. Norvégiában az utóbbi időben különösen aktív kémtevékenységet folytatnak az oroszok (vagy a kémelhárítók aktivizálták magukat). A múlt héten már a hetedik orosz állampolgárt tartóztatták le, aki illegálisan próbált drónt röptetni lezárt területek felett.

Giammaria a Tromsøi Egyetem biztonsági tudományokkal foglalkozó tanszékén kutatott. Az ottani főnöke szerint tavaly jelentkezett nála emailben, hogy az északi sarkköri biztonságot szeretné náluk kutatni. Korábban nem ismerték, de a referenciái rendben lévőnek tűntek, így fogadták.

Az egyetemen nagyon sokat kérdezett, de saját magáról szinte semmit nem árult el. Nem volt hajlandó semmilyen közösségi hálózatot sem használni, kizárólag a tökéletesen titkosított Telegram chatalkalmazással kommunikált.

(Guardian)