Dél-Koreában már azt hitték, hogy megfogták a járványt, de mégsem sikerült

Dél-Koreában már azt hitték, hogy megfogták a járványt, de mégsem sikerült

2020. május 3. Egy szöuli vasútállomáson az észak-koreai diktátoról szólnak a hírek. (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat reggel jelentette be a szöuli polgármester, Park Won-soon, hogy kénytelenek bezárni a fővárosban működő összes bárt, mert egy 29 éves fiatal május elsejéről másodikára virradó éjszaka több bárba is ellátogatott, és 40 embert fertőzhetett meg – olvasható a CNN hírében. Pedig Dél-Koreában eddig nem voltak szigorú kijárási korlátozások, ennek ellenére sikerrel küzdöttek a járvánnyal, az utóbbi napokban már csak a külföldről hazatérők között találtak fertőzötteket.

A mostani eset arra is utal, hogy az országban még nem sikerült teljesen legyőzni a koronavírust, hiszen a bárban járt férfi korábban sem fertőzöttel, sem külföldről hazatérővel nem érintkezett. Nehezíti a járványvédelmi hatóság munkáját, hogy a férfi az ominózus éjszaka több bárban is szórakozott.

„Rengeteg erőfeszítést tettünk, és nagyon sok áldozatot hoztunk. Most ez mind semmivé válik néhány ember nemtörődömsége miatt?” – tette fel a kérdést a polgármester. Park tájékoztatása szerint a bárok nyilvántartása szerint 1946 vendég látogatta a szórakozó helyeket, s közülük 647-et már azonosítottak is. A dél-koreai bárokban éppen az ilyen esetek könnyebb kontrollálása érdekében minden vendégtől nevet és elérhetőséget rögzítenek a belépéskor.