Donald Trump azt mondta, az államok kezébe adná a döntést az abortuszról

Donald Trump azt mondta, az államok kezébe adná a döntést az abortuszról

Donald Trump volt amerikai elnök a dél-floridai Doral településen lévő golfklubjában 2024. április 7-én (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump a szövetségi államok hatáskörébe utalná a terhességmegszakítás szabályozását, a tiltásra vonatkozóan általános kivételként javasolja az erőszak vagy vérfertőzés révén létrejött várandósságot, valamint az édesanya életét veszélyeztető terhességet – közölte hétfőn a republikánusok várható elnökjelöltje.

Donald Trumpnak az abortusszal kapcsolatos első átfogó politikai állásfoglalása szerint az egyes szövetségi államok törvényének kellene meghatározni a terhesség megszüntetésével járó beavatkozás jogi státuszát, ennek eredményeként pedig lennének megengedőbb és konzervatív szabályozások. Hozzátette, hogy az emberek döntését kell tükrözniük a szabályozásoknak, amelyeknek akár közvetlen szavazással vagy a törvényhozási eljárásban kell kialakulniuk. „Mindenkinek a szívét kell követnie, ami sok esetben vallás és hit kérdése” – fogalmazott. A demokraták abortuszpolitikáját radikálisnak nevezte, mert az akár a terhesség utolsó szakaszáig engedélyezné annak megszakítását, gyakorlatilag „csecsemőgyilkosságként”.

Az előzetes várakozások arról szóltak, hogy Donald Trump elnökválasztási programja keretében egyfajta kompromisszumos országos abortusztilalmat javasol majd a várandósság 15. hetétől kezdve. Hétfői közleményében Donald Trump teljes támogatásáról biztosította a mesterséges megtermékenyítést (IVF), amely mellett szavai szerint a republikánusok, a konzervatív és keresztény amerikaiak túlnyomó többsége is kiáll.

Trump azt is mondta, hogy „büszkén ő a felelős” azért a változásért, amelyet az amerikai legfelsőbb bíróság két évvel ezelőtt hozott, amikor hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade néven elhíresült bírósági precedenst, amely szerint a nők terhességmegszakításhoz való jogát az amerikai alkotmány védi. Trump 2016-ban azzal kampányolt, hogy olyan bírákat nevez ki, akik megdöntik a Roe kontra Wade-ügyet – és elnöksége alatt három konzervatív bírót juttatott a bíróságra – emlékeztetett a BBC. Trump elismerte, hogy az abortusz kérdése komoly problémákat okozott pártjának a 2022 óta tartott választásokon. A Legfelsőbb Bíróság döntése miatt feldühödött választók azóta többször támogatták a demokrata jelölteket, valamint az abortuszhoz való hozzáférés megőrzését célzó intézkedéseket.

Joe Biden elnök már reagált is Trump videójára. Szerinte politikai riválisa kapkod. „Miután létrehozta a káoszt a Roe megdöntésével, most azt próbálja mondani, hogy »Ó, mindegy. Ne büntessenek meg ezért. Én csak nyerni akarok«” – írta. Azt is állította, hogy Trump aláírná a kongresszusi republikánusok által javasolt szövetségi abortusztilalmat, ha visszatérne a Fehér Házba. Biden központi kampánytémává tette az abortuszhoz való egyetemes hozzáférést, és ígéretet tett arra, hogy a Roe-döntésen alapuló szövetségi törvény megalkotásán fog dolgozni. Hétfőn az újraválasztási kampányában megjelent egy kampányhirdetés, amelyben egy texasi nő látható, aki majdnem meghalt, amikor fertőzést kapott, miután az orvosok szerint életképtelen terhesség miatt megtagadták tőle az abortuszt.

Lindsey Graham dél-karolinai szenátor, Trump egyik legfontosabb szövetségese, aki 15 hetes abortusztilalmat javasolt, úgy reagált, hogy „tisztelettel nem ért egyet” azzal, hogy az abortuszról az egyes államoknak kellene dönteniük. „Az életpárti mozgalom mindig is a meg nem született gyermek jólétéről szólt – nem a földrajzi elhelyezkedésről” – írta az X-en. Több abortuszellenes konzervatív mozgalom is bírálta a bejelentést, de a BBC összeállítása szerint nem fordultak a volt elnök ellen.

Mike Pence volt alelnök, aki Trumppal szemben is megpróbálkozott most a republikánus előválasztáson való indulással, úgy fogalmazott, hogy egykori főnöke bejelentése „visszavonulás az élethez való joggal szemben” és „arculcsapás annak a több millió életpárti amerikainak, akik 2016-ban és 2020-ban rá szavaztak”. Trump a közösségi médiában vágott vissza a kritikára. „Lindsey, Marjorie és mások évekig küzdöttek, sikertelenül, amíg én nem jöttem és nem végeztem el a munkát – írta a Truth Social nevű platformján. – Nem hagyhatjuk, hogy az országunk további károkat szenvedjen azzal, hogy választásokat veszítünk egy olyan kérdésben, amelyről mindig is az államoknak kellett volna dönteniük, és most is fognak!” – írta a CNN.

A BBC felidézte, hogy miközben az elmúlt két évben konzervatív államok az abortuszhoz való hozzáférés korlátozásába kezdtek, más államok olyan törvényeket fogadtak el, amelyek az abortuszjogokat törvénybe iktatták. A CNN  számai szerint az abortusz a legtöbb esetben 14 államban – köztük Texasban, az ország második legnépesebb államában – tilos. További hét államban vannak olyan korlátozások, amelyek megakadályozzák az abortuszt a terhesség hatodik és 18. hete között. 

A múlt héten Florida lett a legújabb állam, amely saját útra lépett – ezzel talán az eddigi legnagyobb téttel bíró politikai összecsapást hozva létre ebben a kérdésben. Az állam legfelsőbb bírósága megerősítette az állam abortusztilalomhoz való jogát, zöld utat adva a hathetes tilalom május 1-jei életbe lépésének. Ez majdnem teljes tilalmat jelent, mivel sok nő a hatodik héten még nem veszi észre, hogy terhes. A bíróság azonban azt is lehetővé tette, hogy a floridaiak novemberben szavazhassanak arról, hogy az abortuszhoz való jogot védje-e az állam alkotmánya. ABB hozzátette, hogy a Floridában élő Trump 2016-ban és 2020-ban megnyerte az államot az elnökválasztáson – de a Biden-kampány szerint az abortuszvita miatt az állam „megnyerhető” lesz novemberben.