Egy férfi felgyújtotta magát, Abe Sinzó temetése elleni tiltakozásképpen

Egy férfi felgyújtotta magát, Abe Sinzó temetése elleni tiltakozásképpen

Abe Sinzó (安倍 晋三 , Shinzō Abe, Abe Shinzo) japán miniszterelnök. Forrás: Miniszterelnöki Hivatal, Japán.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy férfi felgyújtotta magát kedden, a tokiói miniszterelnöki hivatal közelében, a júliusban meggyilkolt volt japán miniszterelnök, Abe Sinzó temetése ellen tiltakozva. Abe temetését szeptember 27-re tervezik, és több száz külföldi vendéget várnak rá. 

A riasztott rendőrök eloltották a férfit, aki mindvégig eszméleténél volt, majd kórházba szállították. A sérülései súlyossága nem ismert, a japán média úgy tudja, hogy a férfi a hetvenes éveiben járhat.

A kormány eddig nem kommentálta az incidenst. Japánban egyre erősödnek azok a hangok, amelyek ellenzik, hogy Abét állami temetése helyezzék végső nyugalomra. Abét július 8-án, 67 éves korában gyilkolták meg egy politikai nagygyűlésen. A merénylet sokkolta Japánt, ahol szinte ismeretlen a politikai erőszak – és a fegyveres erőszak általában is hihetetlenül ritka.

A tervezett állami temetés részben az ára miatt váltott ki ellenérzéseket. A tervezett költségei 1,65 milliárd jenre (4,6 milliárd forintra) rúgnak, pedig nem is szokás állami temetéseket rendezni az országban. Az ellenzék fő ereje, az Alkotmányos Demokrata Párt be is jelentette, hogy a politikusai nem vesznek részt a temetésen.

Az állami temetést azért is kritizálják, mert Abe ellentmondásos kapcsolatokat ápolt az „egyesítési egyházzal”, egy egyre nagyobb gyanakvással kezelt vallásos csoporttal, aminek egyre több japán politikus a híve. A gyilkosa éppen azért ölte meg, mert az egyház korábban a csődbe taszította a családját.

Címkék: Japán, Abe Sinzó