Egy kiugrott német szociáldemokrata szerint a magyarok zavarják egyes nyugati politikusok köreit

Egy kiugrott német szociáldemokrata szerint a magyarok zavarják egyes nyugati politikusok köreit

Ideiglenes biztonsági határzár a magyar-szerb határon, Bácsalmás közelében 2020. július 16-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyarok, akik két diktatúrát is átéltek, zavarják egyes nyugati politikusok köreit – erről beszélt Günter Weissgerber a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A német politikus, aki bár 2019 február elején kilépett pártjából, az SPD-ből, szociáldemokratának tartja magát.

Weissgerber a magyar közrádiónak nyilatkozva azt mondta: ezek a politikusok nem veszik tudomásul, hogy Magyarország mint Közép-Európa része teljes mértékben egyenrangú velük, és a németek is sokat köszönhetnek a magyaroknak. Kiemelte: a dánok például sokkal jobban bezárják a határokat, mint a magyarok, de őket nem bántja emiatt senki, Magyarországot viszont kirekesztett országnak tekintik. Ez szerinte azért van, mert a magyarok zavarják az úgynevezett multikulturális világképüket.

– A Magyarországot bírálók egy olyan ideológiát képviselnek, amelyet minden olyan állítás zavar, amely más szempontokat, ötleteket vagy tapasztalatokat tart fontosnak – vélekedett, arra bátorítva a magyarokat, hogy ne bújjanak el véleményükkel, tartsák meg határozott álláspontjukat. A 1990-es német újraegyesítésig az NDK-ban bányászként, majd bányamérnökként dolgozó Weissgerber azt mondta: egyre inkább kiszorul a politikai életből az a generáció, amelyiknek még személyes emléke van a rendszerváltás időszakából, akik „lejárták a lábukat a demonstrációkon”. – A következő generációknak pedig más tapasztalataik vannak, és amit csak hallomásból ismer az ember, mindig más, mint amit megélt – tette hozzá.

Ezért a szociáldemokrata politikus szerint beszélni kell egymással, akár ki is kényszerítve a párbeszédet. – Mindezt a kölcsönös tisztelet alapján, és nem úgy, sértegetve a másikat, ahogyan Manfred Weber és Katarina Barley folyton teszi – jegyezte meg. A rendszerváltás idején az SPD lipcsei szerveztének alapításában résztvevő politikus úgy fogalmazott: a magyarok a múltban többször is megmentették Európát, és vannak a muszlim megszállással kapcsolatban is tapasztalatok a régióban. Ez azonban szerinte nem iszlámgyűlölet, hiszen jogunk van megvédeni az identitásunkat.

Weissgerber szerint Magyarország 2015-ben is megmentette Európát. „Elég csak azokra a képekre gondolni, amiket hónapokon át közvetítettek az autópályákon menetelőkről, Európa, sőt az Európai Unió rég széthullott volna, ha ezt a kontrollálatlan menekültáradatot Magyarország és mások, például Ausztria nem állította volna meg” – véli a politikus. Hozzátette, ebből a szempontból mindegy is, hogy Orbán Viktor vagy bárki más tette meg ezt, „bár kétség kívül ő volt az, aki megtette”.

A németországi viszonyokról megjegyezte, egyre több ember fél elmondani a véleményét, pedig ezek nem szélsőséges, hanem teljesen normális vélemények, egyszerű kérdések vagy kritikus megjegyzések. Állítása szerint aki Németországban nem követi a kormány irányvonalát, azt kiközösítik, és „nácinak nevezik”. Bár a törvény szerint Németországban véleményszabadság van, a bíróságok is jól működnek, az igazságszolgáltatás jó, az ország jogállam, de a társadalmi klíma rettenetes Günter Weissgerber szerint. – A félelem légköre jellemző Németországra, ez öt évvel ezelőtt még nem így volt, harminc éve meg pláne nem – vélekedett.

A politikus a német tájékoztatást teljesen egyoldalúnak nevezte, mint mondta: csak azt hallgatják meg, aki kritikusan nyilatkozik Magyarországról, ugyanúgy, ahogy négy éven át csak azt hallottuk, amit mások állítottak Donald Trumpról. Arról, hogy alapító tagként kilépett a Szociáldemokrata Pártból úgy fogalmazott: a párt főként az Európa-politikával, a NATO-val, a véleményszabadsággal és az alapértékekkel kapcsolatos irányvonalakban megváltozott az 1989-ben képviselt pozíciójához képest. Azt mondta: korábbi pártja rossz úton indult el, és „ezen az úton lassan egy szektává válik”. Günter Weissgerber magát „párton kívüli szociáldemokrataként” jellemezte, hozzátéve, hogy semmilyen más párt irányába nem nyitott.

Jelenleg nagykoalíció irányítja Németországot. A szociáldemokrata SPD és a még Angela Merkel vezett kereszténydemokrata CDU és bajor testvérpártja, a keresztényszociális CSU. Márius 14-én egyébként két, a CDU számára fontos tartományban – Rajna-vidék-Pfalz és Baden-Württemberg – is választásokat tartanak. Az előzetes beszámolók szerint mindkét helyen nagy pofonba szaladhatnak bele Merkelék. A CDU/CSU szövetséget az elmúlt időszakban több botrány is megtépázta, népszerűségük csökken, így elemzők szerint nehéz lesz jó eredményt elérniük a szeptember 26-án esedékes szövetségi parlamenti választásokon.