Egy magyar Bejrútból: először azt hittem, földrengés van!

Egy magyar Bejrútból: először azt hittem, földrengés van!

Utcakép Bejrútból. 2020. augusztus 4-én. A város jelentős része katasztrófa sújtotta terület (Fotó: olvasónktól)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kedden, kora este elértük az egyik Bejrútban élő magyart, aki névtelen akart maradni, de elmesélte, hogyan élte át a robbanást, amelyről lapunk is részletesen beszámolt. A komolyzenészként dolgozó és tanító hölgy otthon tartózkodott a kisfiával a robbanás helyszínétől 5-6 kilométernyire lévő lakásukban, ahol csukott ablakok mellett hallott, érzett egy földrengésszerű robajt.

Bement a gyerekszobába megnyugtatni a gyereket, majd lekapcsolta a lakásban a gázt, és a biztosítéktáblán megszakította az áramot, amikor jött a nagy, második robbanás – a házukban több ablak is kitört. A nő férje egy kertben tartózkodott, a tragédia helyszínétől legalább húsz kilométernyire a hegyoldalban, ott olyan erős volt a hang, hogy azt hitte, átlőttek felette ágyúval. Van háborús tapasztalata, végigcsinálta a libanoni polgárháborút.

Óriási robbanás rázta meg Bejrútot: legalább 78 halott - videókkal | Magyar Hang

Több ezren megsérültek a libanoni fővárosban, a kikötő megsemmisült. Egymástól független forrásaink magyar sebesültről is tudnak, várjuk a hivatalos megerősítést. 2750 tonna, hat éve lefoglalt ammónium-nitrát robbanhatott be. A miniszterelnök a felelősök megbüntetését ígérte.

A robbanás után egy ideig kihagyott a mobilszolgáltatás és megszakadt az internet, de a villany- és gázszolgáltatás zavartalanul üzemelt. A magyarok libanoni Facebook-csoportjában, ahol közel százan vannak (igaz, néhányan már elköltöztek az országból, de tagjai maradtak a csoportnak) mindenki azt jelezte, jól van, nem sérült meg. 

Utcakép Bejrútból. A város jelentős része katasztrófa sújtotta terület. Fotó: olvasónktól

A nekünk nyilatkozó magyar nő szerint szerencse a szerencsétlenségben, hogy a napokban fontos iszlám ünnep volt (az Íd al-Adhá, vagyis az áldozati ünnep, arra emlékezve, hogy Ábrahám kész volt fiát feláldozni Istennek – a szerk.), így már csütörtök óta bezártak a hivatalok és kiürült a város. Az élet ma tért volna vissza a normális kerékvágásba, de még sokan nem tértek vissza.

Utcakép Bejrútból. A város jelentős része katasztrófa sújtotta terület. Fotó: olvasónktól

Október óta súlyos gazdasági válság is sújtja az országot, sokan távoztak a fővárosból – az évek óta ott élő szír menekültek is elszivárogtak, ma nagyságrendekkel kevesebben vannak, mint néhány éve. Erre a gazdasági válságra jött még a világjárvány. (A csaknem hétmilliós ország – eddig legalábbis – elég jól megúszta a koronavírust, a Worldometer’s statisztikai oldal szerint eddig 5062 fertőzést regisztráltak, és 65 ember hunyt el. Az első hullámban nagyon kevés esetet vettek fel a hivatalos listára, de néhány napja ott is berobbant a vírus: július 31-én rekordszámú, 221 új esetet találtak, azóta minden egyes nap 150 és 200 közötti az új fertőzöttek száma – a szerk.)

Utcakép Bejrútból. A város jelentős része katasztrófa sújtotta terület. Fotó: olvasónktól

A nekünk nyilatkozó magyar nő szerint a város tehát a szokásosnál csendesebb volt, ami azért is szerencse, mert a hatalmas robbanástól alig pár száz méterre húzódik a városból kivezető egyik autópálya, amely nagyon zsúfolt szokott lenni. A magyar nő küldött egy videót, amely egy autópályán haladó kocsiból készült – a hátsó ülésen utazó előbb az első robbanás füstjét filmezi, a második, hatalmas detonáció már az autót is felborítja.

https://www.facebook.com/100009902686446/videos/1238973849776026/?t=2

Bejrútban különféle hírek kezdtek terjedni, például hogy mindenki viseljen maszkot a vegyi szennyeződés miatt – a koronavírus-járvány miatt amúgy is hordanak maszkot az emberek.

Éjszaka elértünk egy másik, szintén komolyzenész magyart is (volt időszak, amikor a Libanoni Nemzeti Filharmonikus Zenekarnak egyszerre tizenkét magyar tagja volt – a szerk.), aki azt mondta: ők szerencséjükre egy völgyben laknak, légvonalban tíz kilométerre a katasztrófa helyszínétől, a hegyek valamennyire felfogták a robbanást, de náluk is borzalmasan hangos volt a robaj. Beleremegett a ház, emiatt először ők is földrengésre gyanakodtak. 

Ő úgy tudja, több kint élő magyarnál is betörtek az ablakok, a férje pedig látott a helyi tévének nyilatkozó külföldiek között egy magyart, aki könnyebben sérült.