Egyre nagyobb a baj Amerikában, 52 ezren fertőződtek meg egy nap alatt

Egyre nagyobb a baj Amerikában, 52 ezren fertőződtek meg egy nap alatt

Drónnal készített légi felvétel a koronavírus-tesztelésre várakozó autósokról a Los Angeles-i Dodge Stadion parkolójában 2020. július 1-jén. A tesztállomás az ország legnagyobbja, naponta 6500 tesztet tudnak elvégezni a hét hat napján (Fotó: MTI/EPA/David Swanson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyetlen nap alatt mintegy 52 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a 328 millió lakosú Egyesült Államokban, ez nagyjából a 60 százaléka az 1,4 milliárd lakosú Kínában összesen eddig bevallott esetnek. A beszámolók szerint így Amerikában már 2,7 millió beteget regisztráltak – ez a lakosság 0,8 százaléka –, közülük több mint 128 ezren vesztették életüket.

Kormányzati források szerint akár a napi 100 ezres fertőzött számot is elérhetik, ha nem lépnek hatékonyan. Június első hetében még „csak” 22 ezer volt a napi új fertőzöttek száma – jegyezte meg ezzel kapcsolatban a 24.hu cikke. Amerikai hatósági tájékoztatás szerint a járvány terjedésének sebessége most a leggyorsabb az Egyesült Államokban. A brit Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy Arizonában, Floridában, Kaliforniában és Texasban regisztrálták a legélesebb emelkedést, ezek benne vannak abban a tizennégy államban, amelyekben megduplázódott a frissen diagnosztizált fertőzöttek száma júniusban.

Ez már csak azért is rossz hír az amerikaiaknak, mert két nap múlva tartanák a legnagyobb nemzeti ünnepüket, a július 4-i függetlenség napját megemlékezve a brit koronától kivívott önállóság – és ennek jelképe, a függetlenségi nyilatkozat aláírásának – immár 244. évfordulójára.

A vita közeben politikai síkon se csitul, és leginkább az elnök, Donald Trump korábban mondott, jelen adatok fényében felelőtlennek tűnő kijelentései körül csúcsosodik. „Teljes mértékben a maszk viselése mellett állok” – jelentette ki szerdán a republikánus közeli Fox hírtelevízióban Trump. Korábban ugyanakkor épp ellen ágált, ahogy sose láthatták arcot eltakarva. „Nem hiszem, hogy meg tudnám tenni. Maszkot viselni, miközben államfőket, miniszterelnököket, diktátorokat, királyokat és királynőket köszöntök, egyszerűen nem tudom elképzelni” – emlékeztette korábbi szavaira az elnököt például a brit közszolgálati BBC cikke.

Még kedden várható demokrata elnöki kihívója, Barack Obama alelnöke, Joe Biden kelt ki élesen Trump ezzel kapcsolatos megjegyzéseivel szemben leszögezve: „Mindenki hordjon maszkot, nem csak azért, hogy magunkat, hanem, hogy a többi embert, a családtagokat, a munkatársakat és a közösségünk tagjait védjük vele.” Az elnök most már úgy nyilatkozott, ha szűk helyen, közeli kontaktusba kerülne emberekkel, viselné a maszkot. Trump egyúttal azt is megjegyezte, ha az emberek jobban érzik magukat tőle, mindenképpen viseljék a maszkot.