Éjfélkor rendkívüli állapot lép életbe Ukrajnában

Éjfélkor rendkívüli állapot lép életbe Ukrajnában

A képviselők az ukrán parlamentben a rendkívüli állapotról szóló határozat szavazása előtt várakoznak (Fotó: Lesia Vasylenko/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán parlament elfogadta a 30 napos rendkívüli állapotot elrendelő határozatot, ami szerda éjfélkor lép hatályba.

A rendkívüli állapot értelmében holnaptól rendszeresek lesznek az országban az iratellenőrzések. A tüntetéseket betiltják. A veszélyesnek ítélt területekről evakuálják az embereket. Betiltják „a helyzetet destabilizáló” információk terjesztését.

Más intézkedéseket a határozat szerint akkor fognak életbe léptetni, ha szükségessé válik. Ezek között van a kijárási tilalom, az országba való belépésre és kilépésre vonatkozó különleges szabályok, illetve „különleges szabályok” az online információramlásra. Ez nyilvánvalóan a cenzúra bevezetését jelenti.

Közben az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba azt jelentette be a Twitteren, hogy az oroszok evakuáltak egy vegyi gyárat a Krím-félszigeten. Ez szerinte arra utal, hogy az oroszok egy újabb megrendezett „támadást” készítenek elő, amit újból a készülő invázió ürügyeként terveznek használni. 

 

(Guardian)

Címkék: ukrajnai válság