Elon Musk elbukta a bizalmi szavazást, de kétséges, hogy komolyan veszi-e ezt

Elon Musk elbukta a bizalmi szavazást, de kétséges, hogy komolyan veszi-e ezt

Elon Musk egy Space X-sajtótájékoztatón Floridában 2020. január 19-én. Mindig feljebb (Fotó: Reuters/Joe Skipper)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világ korábbi leggazdagabb embere, Elon Musk, újabban a Twitter tulajdonosa, afféle bizalmi szavazást indított maga ellen a Twitteren: azt kérdezte a felhasználóktól, hogy le kellene-e mondania a Twitter igazgatóságáról. A szavazást, amin 17,5 millióan szavaztak, 57 százalékkal elbukta: a többség arra szavazott, hogy mondjon le.

Noha Musk korábban azt ígérte, hogy tartani fogja magát a szavazás eredményéhez, erre természetesen semmi sem kötelezi, és a milliárdos egyetlen kiszámítható tulajdonsága a kiszámíthatatlanság. Egyesek szerint jelzésértékű volt, hogy az elbukott szavazás után Musk órákig nem tweetelt, ami rendkívül szokatlan tőle.

Ezután a támogatói tweetjeire, miszerint automata robotok szavaztak ellene, azt válaszolta, hogy „Érdekes”, mintha csalási vádat készítene elő, majd más hozzászólóknak, akik azt javasolták, hogy csak a Twitter előfizetéses kék pipás szolgáltatását igénybe vevő, (elvileg) igazolt személyazonosságú felhasználók szavazatait kellene figyelembe venni, azt felelte, hogy jó ötlet, és a jövőben így fognak eljárni.

Ugyanakkor továbbra is kérdéses, hogy mit fog kezdeni e szavazás eredményével. Több szempontból is komolytalannak tűnik az egész. Egyrészt ez csak játék, a felhasználók nem részvényesei a Twitternek, valójában nincs beleszólásuk a vállalat ügyeibe. Másrészt, ahogy a Guardian is felhívja a figyelmet, Musk a korábbi „szavazásokkal” is csak a már eldöntött lépéseit akarta alátámasztani. Például megszavaztatta a felhasználókat, hogy adjon-e el Tesla-részvényeket, de ezek eladásáról már korábban döntés született. 

A Twitter nemzeti konzultációjának mostani eredményét tekinthetjük Muskra nézve negatívnak is, csakhogy már korábban is jelezte a tulajdonos, hogy keres valaki mást a Twitter igazgatójának, mert ő nem akar ennyi időt erre fordítani. Vagyis elképzelhető, hogy megint egy eldöntött kérdést támasztottak alá neki a felhasznűlók.

 

Címkék: Elon Musk, Twitter